Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080801-ford-ka-nya080801-ford-ka-nya080801-ford-ka-nya
080801-ford-ka-nya

Nya Ford Ka officiell

För tre dagar sedan läckte den första officiella bilden ut på nya Ford Ka. Det kan ha påverkat Ford som i dag släpper fler officiella bilder och knapphändig information. Bilen har premiär på Parissalongen, men redan nu kan vi njuta av att se bilen bakifrån samt interiören.

Parissalongen äger rum i oktober och strax innan är det meningen att vi ska få all officiell fakta och fler bilder på nya Ford Ka. Men redan nu har Ford fått släppa efter och publicerar tre bilder och lite svammel om bilen, antagligen till följd av att den första officiella bilden började spridas på Internet för några dagar sedan.

Första generationen Ka hade premiär för tolv år sedan, närmare bestämt på Parissalongen 1996. Med andra ord är det verkligen dags för en avlösare. Enligt Ford ska denna andra generation föra vidare stafettpinnen som ursprungsmodellen nu lämnar över. Det innebär samma ungdomliga touch med vågad formgivning. Samtidigt får man nog påstå att nya Ka mer blir en bil i mängden med sitt formspråk à la Kinetic design som bland annat nya Mondeo använder sig av. Gamla Ka stod ut mer med sina linjer som länge var ett omdiskuterat ämne.

Trots att nya Ka baseras på succén Fiat 500 är det omöjligt att se några likheter bilarna emellan. Däremot kan man ana att bilen har inspirerats av nya Mazda 2 och många menar också att de ser en hel del Opel Corsa i den. Granskar man bilderna på Ford Ka och Fiat 500 kan man hitta en liten detalj som delas mellan bilarna. Tittar man på reglagen och displayerna för luftkonditioneringen så har de samma layout i de båda bilarna, med viss skillnad i knapparnas utformning.

Ford är övertygade om att nya Ka blir samma succé som gamla som till dags datum har sålt i 1,4 miljoner exemplar. Enbart i Storbritannien har det sålts fler än 480 000. Många förstagångsköpare lockas av Fords lilla ärta.

Under huven blir det samma motorpalett som finns till Fiat 500, vilket betyder två bensinare på 1,2 och 69 hästkrafter respektive 1,4 liter och 100 hästkrafter samt en multijet-diesel på 75 hästkrafter. Något senare får vi förhoppningsvis se Ka som ST-version med runt 135 hästkrafter, redo att sätta Abarth-versionen av 500 på plats.

Läs mer