Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo

Nya Ford Mondeo börjar säljas sent 2014

Nya Ford Mondeo presenterades redan 2012 men då Ford har möblerat om av ekonomiska skäl har modellen skjutits på framtiden. Nu får vi dock bekräftat att nya Mondeo börjar säljas under fjärde kvartalet 2014.

Äntligen, skulle man kunna säga. Ford Mondeo, som i höstas fyllde 20 år och just nu är inne på sin fjärde generation, visades upp i helt ny skrud på Parissalongen hösten 2012. Egentligen visades den redan i januari 2012 då amerikanska versionen Ford Fusion hade premiär.

 När nya Mondeo visades den där hösten i Paris haglade lovorden från alla möjliga håll. Inte minst formerna ansågs vara tilltalande och det såg ut att vara upplagt för succé för både Ford och Mondeo.

 Men så kom det tunga beskedet kort efter världspremiären i Frankrikes och kärlekens huvudstad. Ford Mondeo skulle skjutas på framtiden på grund av Ford Europas tunga ekonomiska situation med nedläggning av fabriker, friställning av personal och andra förändringar i organisationen. Bland annat skulle nya Mondeo tillverkas i Fords fabrik i belgiska Genk, men då den fabriken försvinner flyttas produktionen till Valencia i Spanien där C-Max och Grand C-Max hittills har tillverkats.

 I oktober 2012 siade vi, med tanke på omständigheterna, om att nya Mondeo förmodligen inte lanseras förrän hösten 2014. Så rätt vi skulle ha, visar det sig nu.

För brittiska Auto Express berättar chefen för Ford Storbritannien, Mark Ovenden, att nu blir det inga fler förseningar. Femte generationen Ford Mondeo ska enligt honom börja säljas under fjärde kvartalet 2014. Det är två år efter världspremiären i Paris och nästan tre år efter det att vi såg den första gången i form av Ford Fusion i Detroit.

Med tanke på fördröjningen är nya Mondeo redan en ”gammal” bil och det är oklart om modellen vid lanseringen kommer att vara uppdaterad. Mark Ovenden nämner inget om en facelift, men det är inte helt otroligt om Ford skulle ha filat på bilen ytterligare medan den legat i malpåse.

 Däremot blir det en hel ny radda motorer till nya Mondeo. EcoBoost-bensinmotorer med cylindervolym på 1,0, 1,5, 1,6 samt 2,0 liter, där minstingen är en trecylindrig maskin, kommer att monteras i motorrummet, så även två TDCi-dieslar på 1,5 och 2,0 liter. Men mest intressant kanske de kommande hybridversionerna, två till antalet, får anses vara.

 Ford Mondeo Hybrid blir en konventionell hybridmodell med tvåliters bensinmotor som tillsammans med en 50 hästkrafter stark elmotor bjuder på förbrukningssiffror omkring 0,43 liter per vid blandad körning.

 Ford Mondeo Energi heter laddhybridalternativet. Denna plug in-hybrid har samma motorkonfiguration som den icke laddbara hybriden men med ett större batteripack som tillåter utsläppsfri körning på el i drygt tre mil. För denna anges förbrukningen till omkring 0,28 liter per mil.

Nya Ford Mondeo kommer som standard med sexväxlad manuell låda i de flesta fall, men Powershift-dubbelkopplingslåda med sex växlar ska finnas som tillval.

 Något som lär vara uppskattat hos många är att fyrhjulsdrift blir tillgängligt i nya Mondeo (framhjulsdrift är standard). Det är dock inte första gången som Mondeo driver på alla fyra. Första generationen (1992-1996) erbjöds med fyrhjulsdrift, även om det var ett väldigt ovanligt alternativ hos kunderna.

Fyrhjulsdriften kommer att finnas i kombination med en dieselmotor.

Mondeo av femte generation är bara en aning större än nuvarande. 4,87 meter på längden betyder några extra centimeter, 1,85 meter på bredden är något smalare än i dag och 1,48 meter på höjden är ett par centimeter lägre. Hjulbasen ligger på 2,85 meter, samma som i dag.

 Vid sidan om sedanmodellen lanseras även kombimodellen, men om det blir vid samma tillfälle återstår att se. Femdörrars halvkombin låter dröja på sig till någon gång under 2015.

 Intressant är att rapporter berättar om en något lägre prisbild än för dagens Mondeo (i Sverige kostar Mondeo i dag från 218 500 kronor, gäller halvkombin). Men vill man åka Mondeo och samtidigt åka dyrt går det också bra då Ford ska släppa en Mondeo Vignale som lyxar till det både exteriört och interiört. Denna modellversion är tänkt att kämpa ner premiumtyskarna.

I bildgalleriet nedan ses nya Ford Mondeo så som den visades upp 2012 som förmodad årsmodell 2013.