Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100915-nya ford mondeo
100915-nya ford mondeo
100915-nya ford mondeo
100915-nya ford mondeo

Nya Ford Mondeo – direktrapport från provkörningen

Ford har alldeles nyss visat nya uppdaterade Mondeo på Moskvasalongen och redan nu är det provkörning. Vi skickade David Lilja för att känna och klämma på bilen. Har den blivit något bättre?

Var är du någonstans och kör ansiktslyfta Ford Mondeo, David?

 – Jag är i ett mulet München.

Dålig planering, du missar Oktoberfest med tre dagar.

– Förvisso, men att få känna på nya Mondeo är inte helt fel det heller.

Sant. Den har blivit lite tuffare av bilderna att döma. Stämmer det?

– Jo, det stämmer bra. Den har blivit lite modernare och sportigare trots sin aningen klumpiga kaross. Tacka LED-belysning och ny bulligare huv för det. Den numera mindre grillen ackompanjeras nu av en stor nedre, trapetsoidformad grill. Sportigt kanske, men lite för överdimensionerad för min smak. Den diffusorliknande attiraljen bak till modellversionerna med de största motorerna gillar jag – snyggt. Att man vill betona bilens sportiga touch lite extra ser man i utrustningslistan, för nu kan man välja till 19-tumshjul (!) till Mondeo.

Insidan har också fått sig ett lyft. Mitt öga har skådat en mittkonsol som ser mindre plastig ut, stämmer det?

– Interiören har lyfts rejält, mer än utsidan faktiskt. Mittkonsolen som du påpekar är nu inte av högglansig plast. Mycket bättre anser jag. Helhetsintrycket av instrumentbrädan är mycket trevligare och känns exklusivare. Men känslan när man tar och trycker på saker och ting kunde ha höjts ytterligare. Ratten är densamma som tidigare, inte en favorit. Dörrsidorna har också fått sig en översyn. Nu är det form i symbios med funktion. Riktigt snyggt. Innan var det enbart funktion kändes det som. Men tyvärr känns det lite billigt. Pillar man med naglarna blir det fort fula märken på både de gummerade ytorna och dekorlisterna.

Misstänker att du har kört bilen också. Hur känns det jämfört med innan uppgraderingen?

– Kör- och chassimässigt är den precis som tidigare, det vill säga riktigt bra. En av de bästa i övre mellanklassen. Exakt vad som har justerats har Ford inte kunnat avslöja än, men om där är några förändringar så är de små. Man pillar helst inte på något som redan är så bra. Ford Mondeo är fortfarande inspirerande att köra.

Två nya motorer är aktuella till nya Mondeo. Vad säger du om dem?

– Den nya bensinmotorn på 2,0 liter och 240 hästkrafter tilltalar mig. 340 newtonmeter med 360 som overboost för en kort stund. Den är rapp med brett vridmomentspann. Mustig även på låga varv. Tyvärr förtar dubbelkopplingslådan Powershift lite av motorns karaktär. Skulle hellre vilja se en sexväxlad manuell låda till den men det går inte eftersom Powershift är standard. Powershift-lådan känns mer som en vanlig automat än en dubbelkopplingslåda à la DSG.

Härligt ljud ur de dubbla ändrören?

– Tyvärr inte. En miss tycker jag.

Den andra nya motorn då?

– Dieseln på 2,2 liter och 200 hästkrafter. Precis som föregångaren på 175 hästkrafter en pärla. Nu har den fått större turbo med högre laddtryck. Ger mycket mos tack vare 420 newtonmeter som kan bli 450 med overboost. Sexväxlad manuell låda är det som gäller till denna maskin. Fin kombination. Kan ligga i 55-60 km/h på sexan och gasa på utan att växla ned, den sticker iväg ändå. Automat finns inte, kommer i framtiden men om det blir konventionell eller dubbelkopplad råder det fortfarande ovisshet om.

Förbrukningsmässigt står den sig bra, eller?

– 0,6 liter per mil vid blandad körning låter kanske inte mycket, men det är inte exceptionellt bra om man jämför. Volvos D5-motor på 205 hästkrafter nöjer sig med 0,54 liter och släpper därmed bara ut 144 gram koldioxid per kilometer. Mondeo släpper ut 159 gram.

Mer nytt med Mondeo?

– Mer förarteknik. Nu finns Lane Departure Warning som varnar om man är på väg ur filen oavsiktligt. BLIS, som varnar för objekt i döda vinkeln är en annan nyhet, precis som Driver Alert, kaffekoppen som säger till när det är dags för paus. Ford säger att det inte är Volvos kaffekopp, men jag vet inte jag… Backkamera är ytterligare en nyhet, likaså en ännu fetare stereo än tidigare. Men någon genomlastningslucka finns fortfarande inte.

Överlag, känns nya Mondeo vassare än tidigare?

– Oh ja! Känns modernare och trevligare, lite exklusivare. Ett bra alternativ för den som letar bil i övre mellanklassen, en bra tjänstebil för den delen också.

När kommer den till Sverige och vad ska den kosta?

– Om en månad finns den i bilhallarna och kostar från 230 500 kronor. För den pengen kan man välja mellan lilla dieseln på 115 hästkrafter eller E85-motorn på 145 hästkrafter med halvkombikaross.

– De båda motorer jag kört i dag – 2,0 EcoBoost och 2,2 TDCi Duratorq – kostar med Business-paket (som inkluderar Titanium plus bi-xenon, läder, elstolar med minne och nyckelfritt låssystem) 297 500 kronor respektive 281 500 kronor. Klart konkurrenskraftigt.

Förresten, blir det någon hybridversion med tanke på framtiden?

– Nej, någon sådan finns inte schemalagd. Den satsningen ligger hos C-Max i stället.

Läs mer

Test och provkörningar