Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Nya Ford Mondeo kan bli lite mer suv

Om drygt ett år planerar Ford att rulla fram sin nya version av Mondeo. Men redan nu kommer uppgifter om att Ford väljer att göra den klassiska sedanen, halvkombin och kombin lite mer suvlik. Om nya Mondeo blir tillräckligt rymlig kan den komma att ersätta familjebilarna S-Max och Galaxy.

Ford har problem med vikande försäljningssiffror i Europa. De mindre familjebilarna C-Max och B-Max har plockats bort från Ford-handlarna och det har ryktats att modellen Mondeo skulle drabbas av samma öde. Ford har också valt att inte fortsätta att bygga modellen Fusion som säljs i Nordamerika.

Men den brittiska sajten Autocar har nu kommit över uppgifter från en reservdelskatalog där delar till nästa generation av Mondeo finns med. Enligt uppgifterna i katalogen kan nya Mondeo – som ska visas under hösten 2021 – bli lite mer suvlik. Detaljer från fjädringskomponenterna, som enligt dokumentet är av bladfjädertyp, tyder på att Ford lämnar lite plats åt ett batteri av en storlek som är typisk för hybridbilar. Enligt Autocars källor på Ford kommer nya Mondeo att även i fortsättningen säljas som en halvkombi och kombi.

Modellen ska byggas på Fords plattform för lite större bilar vilket ökat på spekulationerna om att Ford eventuellt ersätter S-Max och Galaxy, som båda har vikande försäljningssiffror.

Foto: Glenn Lindberg

 Så här ser dagens Mondeo ut. På bilden längst upp i artikeln ses suven Ford Kuga som i fjol kom i helt nytt utförande.

Dagens Ford Mondeo byggs i Fords fabrik i spanska Valencia jämsides med modellerna S-Max, Galaxy och Kuga. Att nya Mondeo byggs i samma fabrik som Kuga även i fortsättningen tyder på att modellerna kommer att dela laddhybriddrivlina.

Försäljningen av Ford Mondeo rasade till drygt 40 000 bilar förra året och Fords totala försäljning minskade med två procent enligt Jato Dynamics.