Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Nya Ford Mondeo officiell

Ford täcker av femte generationen Mondeo – en sedan avsedd för den kinesiska marknaden.

I november förra året publicerade vi läckta bilder på kommande Ford Mondeo, en bil som delade likheter med Evos som visades upp under bilsalongen i Shanghai i april samma år – en crossovermodell som nu har satts i produktion.

Nu är nya Mondeo officiell och liksom Evos är den ämnad för den kinesiska marknaden. Rykten gör gällande att Evos och/eller Mondeo kan vara på väg till Nordamerika som en ersättare till Fusion som gick ur produktion 2020 – en modell som vi i Europa känner som Mondeo generation fyra och som fasas ut nu i mars.

Nya Ford Mondeo är längre än föregångaren som snart går ur produktion. Foto: Ford

Nya Mondeo är större än föregångaren, 6,3 centimeter på längden och 2,3 centimeter i bredd vilket ger måtten 493 i längd och 187 i bredd. Designen ska man enligt Ford hitta spår av modellens rika historia. Framtill delar nya Mondeo utseende med tidigare nämnda Evos, baktill hittar vi en ljusdesign som påminner om de på eldrivna Mustang Mach-E.

Några inredningsbilder har ännu inte presenterats men mycket tyder på att Mondeo får samma, en meter breda, skärmlösning som i Evos och den lyxiga syskonmodellen från Lincoln som även den bär ett klassiskt modellnamn – Zephyr.

Infällda dörrhandtag och baklampor lika de på Mustang Mach-E. Foto: Ford

I pressmeddelandet nämns inget om Mondeos motorer men på bilder skymtar ett Ecoboost 245-emblem. Det rör sig då om en beprövad tvåliters bensinmotor på 245 hästkrafter även om modellen ryktas få laddhybridteknik längre fram i tiden.      

Modellnamnet Mondeo lanserades 1992 och har funnits i Kina sedan 2002. Idén med namnet var att understryka att detta var en världsbil som skulle säljas globalt (mondo är det spanska ordet för värld). Hur det rimmar med generation fem återstår att se.  

Nya Mondeo bygger på Fords C2-plattformen och bilen ska sättas samman av Changan i Chongqing. Såväl Lincoln Zephyr som Ford Mondeo går i produktion senare i år.