Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Ford Mondeo – tre snabba från provkörningen

Nu börjar det äntligen brännas – nya Ford Mondeo är redo att börja säljas och vi har skickat Mikael Stjerna till Spanien för en första provkörning. Så här bra är nya Mondeo enligt honom.

Det är mer än två år sedan nya Ford Mondeo hade världspremiär på bilsalongen i Paris. Det var hösten 2012. Sedan dess har mycket hänt i bilvärlden. Bland annat Fords ekonomiska situation har rört till det så pass att nya Mondeo, trots att den redan säljs i USA som Fusion, har fått skjutas på framtiden några gånger. Men nu är den äntligen här och innan den når de svenska Ford-handlarna har Teknikens Världs Mikael Stjerna satt sig bakom ratten på nya Mondeo för att rapportera hem om hur den upplevs. Vi slår Mikael en signal över en skör, spansk telefonlina.

Hallå Mikael! Du är i Spanien och kör nya Mondeo. Hur känns det?

– Det känns amerikanskt. Jag kan inte exakt ta på det, men nya Ford Mondeo känns amerikansk. Speciellt interiört. Men det känns också spännande och avgörande, för Fords del. Kan de ta sig tillbaka i segmentet? Mondeo ligger numera på 78:e plats i svenska försäljningslistan. De har en lång väg tillbaka.

Hur upplevs bilen?

– Rymlig och bekväm. Bra med utrymme både fram och bak. Den rullar mycket tyst på de spanska vägarna. Ford säger att just ljudisoleringen är något de jobbat mycket med och bilen vi kör är utrustad med laminerade rutor, det gör sitt till.

– Den har en massa nya roliga finesser, bland annat krockkuddar i bilbältena i baksätet. Och där kan jag genast säga att det inte känns konstigt, bältena ter sig väldigt normala trots inbyggda krockkuddar.

Priser och lansering?

– Låga priser och hög effekt skulle man kunna sammanfatta Fords strategi. Nya Mondeo har ju en del tuffa konkurrenter att möta ute på marknaden, inte minst nya Passat. Ford tippar att 180-hästarsdieseln med Powershift-låda kommer att bli storsäljaren. 310 500 kronor går en sådan för, en kombi i Titanium-utförande. Lägg till 13 000 kronor och den blir fyrhjulsdriven. Priserna börjar för övrigt på 246 000 kronor. En trecylindrig variant lanseras senare under våren nästa år. Hybridversionen, som inte är av laddbar typ, har jag också kört i dag men den berättar jag ner om i tidningen. Den lanseras för övrigt redan från start.

– Lansering hos Ford-handlarna är det strax efter årsskiftet. Då levereras även de första bilarna till kund. Fyrhjulsdrift kommer när vårvärmen börjar övergå till sommarvärme, det vill säga i maj.

Hela provkörningen av nya Ford Mondeo kan du läsa i Teknikens Värld nummer 24/2014 som utkommer 6 november. Slå till på en prenumeration till fördelaktigt pris för att försäkra dig om att du inte missar högkvalitativ läsning om nya Mondeo.

Tyvärr kan vi just nu, på grund av labilt telefonsystem i Spanien, inte visa en bild på nya Mondeo tillsammans med Mikael Stjerna. Så fort Spanien har byggt om sitt mobilnät, eller Mikael har nått fast Internet, har vi för avsikt att presentera en riktig bild på honom och bilden.