Nya Ford Mustang Bullitt – stilren med 475 hk och manuell låda

Ford presenterar en specialversion av Mustang som hyllar bilen i filmen Bullitt från 1968. En muskelbil med höjd effekt i V8:an och manuell växellåda, men utan bling-bling, gör att Bullitt aspirerar på titeln som "den ultimata muskelknutten".

50 år efter att filmen Bullitt gick upp på biograferna, kommer nu en specialversion av Ford Mustang med namnet "Bullitt". Bilen är en hyllning till den Mustang som användes i filmen, och till Steve McQueen – som körde den.

Den nya versionen, som baseras på ansiktslyfta Mustang GT, har en familjär mörkgrön färg och saknar både emblem och annat exteriört krimskrams – precis som den ursprungliga filmbilen.

I Detroit avtäcktes bilen av ingen mindre än Steve McQueens barnbarn Molly. Vid presentationen medverkade även originalbilen, som McQueen rattade 1968. Den återfanns ju tidigare i år, efter att ha varit försvunnen i många år, och renoverades upp till originalskick.

Under den bulliga huven finns naturligtvis V8:an på 5,0 liter från Mustang GT, men i Bullitt har den trimmats till "minst 475 hästkrafter". Att Ford inte anger en exakt siffra beror antagligen på att det ännu återstår lite finjusteringar på motorn. Andra uppdateringar gentemot GT:n innefattar bland annat öppet sportluftfilter, grenrör från GT350 och ett aktivt avgassystem med svarta pipor.

På utsidan återknyter kromlister kring grillen och fönstren till originalbilen. Fälgarna är i 19 tum, som är tvåfärgade i silver och svart, gömmer bromsar från Brembo. Förutom den mörkgröna lacken, Dark Highland Green, kan bilen också fås i svart – Shadow Black.

På insidan lägger vi framförallt märke till den manuella växellådan med den klassiska biljardkulan på toppen av växelspaken. Bullitt går inte att få med automatlåda.

Tre fabriksmonterade tillval går att få invändigt. Det ena är ett utrustningspaket innehållande navigation, elektriska stolar, uppgraderat ljudsystem och diverse förarassistanssystem. Det andra är den aktiva fjädringen "MagneRide", och det tredje är skalstolar i svart läder och med gröna sömmar från Recaro. På förarplats påminner Bullitt-emblemet i ratten om vilken bil du sitter i.Bullit, som har potential att vara den ultimata Mustangen, börjar säljas i sommar.

https://youtu.be/UCMHKt9g9Uo