Foto: ,

Nya Ford Police Interceptor har ett speciellt biljaktsläge

I Chicago vankas det bilsalong senare i veckan. Ett av de stora numren där lär Fords senaste polisbil vara – nya Police Interceptor Utility baserad på uppdaterade Explorer.

https://youtu.be/F9ZRCCtoHhU

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det är något visst med amerikanska polisbilar. Inte bara att de krockar i tid och otid på de mest spektakulära sätt (Blues Brothers och många andra filmer), de är dessutom många gånger riktigt hårda och tuffa till utseendet (se vår lista över gamla, häftiga polisbilar).

En riktig hårding är nya Ford Police Interceptor Utility som ska visas upp på bilsalongen i Chicago senare denna vecka. Den baseras på den uppdaterade varianten av femte generationen Explorer som debuterade på bilsalongen i Los Angeles förra året.

Nya Interceptor finns med två olika motoralternativ. En vanlig V6-maskin på 3,7 liter med 308 hästkrafter och en EcoBoost-V6:a på 3,5 liter med 370 hästkrafter.

Sexväxlad automat är standard till både maskinerna. Lådan är dock inte standard från vanliga Explorer då den har ett Pursuit Mode (biljaktsläge) som snabbar på växlingarna och tillåter mer aggressiv körning. När körningen återigen blir mer sansas återgår automatlådan till sitt vanliga bränslebesparande läge.

En annan tuff teknisk detalj är Surveillance Mode som känner av om någon smyger runt bilen. Om så är fallet låses dörrarna och alla fönster hissar upp.

Ford Police Interceptor Utility 2016 har dessutom utrustats med en ”liftgate release switch”, det vill säga en knapp som om den aktiveras låser upp bakluckan innan den automatiskt låses igen efter 45 sekunder. Med funktionen kan exempelvis föraren slå till knappen för att låta sina kollegor komma åt utrustningen i bakluckan för en kort tid, utan att övriga delar av bilen är öppen för intrång.

Ford Police Interceptor Utility är en populär polisbil då den är ensam suv i mellanklassen som får lov att användas vid jakter och då den har hög maxlastnivå.