Nya Ford Puma officiell
Fords nya crossover i B-segmentet har mildhybridteknik, många förarassisterande system och delvis ett nytt designgrepp. Men kanske är ändå bagageutrymmet mest intressant.
Ford Puma är nu officiell. En helt ny Puma som inte har något gemensamt med sin namne från 1990-talet, en körglad coupé, även om den glosögda uppsynen kan föra tankarna dit. Nya Puma är en crossover av modernt snitt som flyttar fokus från knivskarp styrning och styv fjädring till flexibelt bagageutrymme, förarassisterande system och mildhybridteknik.
Låt oss för ovanlighetens skull börja baktill för det är där nya Puma väcker störst uppmärksamhet. Bagageutrymmet rymmer 456 liter, bäst i klassen enligt Ford, och har ett övre golv med tre lägen för att anpassa utrymmet för olika typer av frakt. Längst ner i utrymmet finns en stryktålig balja med dräneringshål kallad MegaBox.
Med Puma plockas inte bara en utan två golfbagar fram för att illustrera bagageutrymmets kapacitet. Med golvet på plats är utrymmets höjd 825 millimeter men räknar med från botten av MegaBox blir siffran 1 143 millimeter. Bakluckans öppning mäter en meter i bredd och är även den bäst i klassen, menar man. Mer om utrymmet kan du se i slutet av filmklippet längst ned i denna artikel.
Ford måste vara mäkta nöjda med dessa mått, några andra för bilen som sådan följer inte med pressmeddelandet. Vi vet dock sedan smygvisningen i april månad att det är en bil i B-segmentet och placerar sig mellan EcoSport och Kuga i storlek.
LÄS MER: Ford skär ner i Europa
Motormässigt presenteras nya Puma med märkets trecylindriga bensinmotor på en liter och 125 eller 155 hästkrafter parad med 48-volts mildhybridsystem och en sjustegad automatlåda. Bränsleförbrukningen för dessa är 0,54 respektive 0,56 liter per mil enligt WLTP-cykeln. Hybridsystemets uppgift är att avlasta förbränningsmotorn. Upp till 50 extra newtonmeter kan plockas fram och bränsleförbrukningen kan därmed kapas med upp till nio procent, menar Ford.
Det är dock högst troligt att Puma kommer med mer raffinerade hybridsystem, samma som de för den sedan tidigare presenterade Kuga.
Adaptiv farthållare, filassistans, döda vinkel-varnare, skyltigenkänning, parkeringsassistans och start/stopp-system hör till assisterande system men även komfortsaker som fjärrstyrd bagagelucka och massagesäten finns – först i klassen även det.
Invändigt känner vi igen oss från modeller som Fiesta och nya Kuga. Bilarna har samma grunddesign, reglagelösningar och stående pekskärm. Puma har en åttatums pekskärm och är kompatibel via SYNC 3 med Apple CarPlay och Android Auto som standard. Som tillval finns en digital förarmiljö på 12,3 tum som kan skräddarsys efter behag.
Bilens design som helhet liknar ingenting som Ford har gjort tidigare, enligt designchefen George Saridakis. Bilen representerar nästa steg i Fords designutveckling, former som både kommer att överraska kunder och tillfredsställa deras behov, menar han vidare.
Vi på redaktionen ser i alla fall kopplingar till andra suvar i Fords palett även om bakpartiet är ett nytt grepp liksom strålkastardesignen.
Ford presenterar Puma som en suv-inspirerad crossover. Inte konstig alls då en av fyra Fordar som säljs i dag är just suvar. Siffran steg med 19 procent under 2018. Puma kommer ut på marknaden i slutet av året i ST- och Titanium-utförande (den förstnämnda ses på bilderna i denna artikel) och kan väljas i tio olika kulörer. Bilarna ska byggas i rumänska Craiova.
https://youtu.be/u9XA96-NIsc
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se