Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Nya Ford S-Max – tre snabba från provkörningen

Testchef Hans Hedberg har flugit till Mallorca. Inte på charterresa utan på provkörningsresa. På slät spansk asfalt med vacker omgivning sätter han tänderna i nya Ford S-Max.

Hallå Hans! Nya S-Max, kan det vara något för barnfamiljen?

– Verkligen, inredningens flexibilitet är i topp. Bilen är femsitsig i grunden men två bakre säten kan fås mot en extra peng. Se dessa som stolar för barn, min 185 centimeter långa lekamen får med nöd och näppe plats. Mellanraden kan lutas, skjutas och trollas bort, antingen hela eller individuellt var plats för sig.

Trångt för en vuxen längst bak, men det går. Foto: Hans Hedberg

– En smart panel på bagageutrymmets sidovägg gör att alla bakre sätena fälls ned elektriskt i golvet. Då får man ett lastutrymme på drygt två kubik med plant lastgolv. Som S-Max-ägare får man räkna med att bli släktens flyttfirma. När sätena ska upp igen måste man dock manövrera manuellt.

Låter som en praktisk bil. Körmässigt då?

– Som en rymligare Mondeo. Trevliga köregenskaper, precis som hos förra generationen. Bra styrkänsla, skön att ratta på de kurviga vägarna här på Mallorca som kantas av tävlingscyklister.

– Jag har framför allt suttit bakom ratten på 2,0 TDCi med 180 hästkrafter, en dieselmaskin som lirar fint med biltypen och som utan problem fixar full last bestående av familjemedlemmar och bagage.

När kommer den till Sverige och till vilket pris?

– I höst kommer nya S-Max till Sverige och då finns också fyrhjulsdrift för första gången till modellen. Intressant.

– Instegsversionen på bensinsidan, 1,5 EcoBoost 160, kostar från 284 000 kronor och instegsversionen på dieselsidan, 2,0 TDCi 120, kostar från 286 000 kronor.

Hela provkörningsrapporten av nya Ford S-Max kan du läsa i Teknikens Värld nummer 11/2015 som finns ute i butik nu, en tidning som du också kan beställa online för leverans direkt till din brevlåda.

 

Foto: Hans Hedberg