Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: instagram.com/cochespias

Nya Golf GTI och Golf R avslöjade med 245 och 333 hk

Prestandaversionerna av nya Volkswagen Golf är snart ingen hemlighet längre. I dag serveras vi nämligen effektnivåerna som de olika varianterna kommer att bjuda på senare i år.

I går kunde vi visa dig första bilden på nya Volkswagen Golf GTI. En bild säger som bekant mer än tusen ord, men vad gäller bilar är de orden sällan hämtade från de tekniska specifikationerna. Bra då att ännu en bild på Instagram avslöjar hästkraftsantalet hos nya Golf GTI, och inte bara den, utan även övriga prestandamodeller i nya Golf-generationen; GTI TCR, GTD och R – samt även GTE som vi redan känner till.

Effektnivån hos nya Golf GTI ligger, enligt den läckta presentationen, på 245 hästkrafter (180 kW). Det är lägre än de 260 hästkrafter som det har ryktats om men högre än ingångseffekten hos den nyligen nedlagda Golf GTI-generationen, den låg på 230 hästkrafter. Det fanns även en andra GTI-variant vid namn Performance. Den hade 245 hästkrafter, samma antal hästar som nya GTI har.

Ryktet har även talat om en andra GTI-variant, precis som tidigare. Då har det pratats om runt 290 hästkrafter.

I den fotograferade presentationen ser vi en andra GTI-variant, en ny GTI TCR som, vilket beteckningen avslöjar, är mer banorienterad. Enligt siffran under beteckningen ska nya Golf GTI TCR ha 300 hästkrafter (221 kW), det vill säga tio fler än i gamla GTI TCR.

Högst upp i Golf-hierarkin finner vi, som tidigare, Golf R. Utgående generationen inledde sitt liv med 300 hästkrafter, men fick i inledningen av 2017 tio extra hästkrafter för att återigen backa till 300 när bilen WLTP-anpassades. Nya Golf R – som lär vara fyrhjulsdriven, precis som vanligt – ska enligt fotot ha 333 hästkrafter (245 kW).

LÄS MER: Vi kör nya Volkswagen Golf – så bra är den!

GTI-modellerna och R-modellen sägs behålla den väl använda och turbomatade tvålitersmaskinen som benämns EA888. Den raka fyran är en omtyckt motor som har hängt med sedan 2007, men som så klart har uppdaterats på ett flertal punkter sedan dess.

Presentationen avslöjar även prestandaversionen med dieselmotor, den så kallade GTD-modellen. Enligt bilden får den 200 hästkrafter (147 kW) vilket är 16 hästkrafter mer än i den Golf GTI som fanns till och med inledningen av 2019.

Du kanske tycker det är märkligt att nya Golf GTE är med i presentationen. Anledningen till att den är det är för att nya Golf finns i två GTE-utföranden. Instegsvarianten har, precis som nyligen nedlagda GTE, 204 hästkrafter. Toppversionen har 245 hästkrafter (180 kW) och presenterades redan i höstas. ”GTE 245” kan ses som GTI-bilen i laddhybridgenren.

Bilden avslöjar dessutom lite av utseendet hos de olika prestandaversionerna av nya Golf. Vi ser hur de olika fronterna ter sig. Vi ser även olika utföranden bakifrån, med olika typer av ändrör. Dock ser vi inte den grova takvinge vi såg på Golf GTI i går.