Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Accord lånar från NSX

Honda är på gång med en ny version av Accord. Nej, inte den europeiska varianten som är nedlagd utan den amerikanska. Nu har japanerna släppt en första bild som visar vad ”vi” har att vänta oss.

Honda Accord lever fortfarande på den nordamerikanska marknaden, till skillnad mot i Europa där modellen (som förutom namnet hade väldigt få likheter med sitt amerikanska syskon) försvann för ett par år sedan. Vi européer ska inte förvänta oss en ny generation, det kan däremot amerikanerna. Varför? Som ett exempel tar vi europeiska Accords sista helår; 3 453 exemplar sålda i Europa, något som kan jämföras med 388 374 exemplar i USA.

Nionde generationen Accord, den amerikanska alltså, har tillverkats sedan 2012 som årsmodell 2013. Den börjar med andra ord bli ålderstigen och redo för att bytas ut. I sommar, närmare bestämt den 14 juli, är det premiär för tionde generationen och för att sätta lite extra press på sig själva inför den stora dagen har Honda släppt en första teaserbild som visar nya Accord.

Av illustrationen att döma kommer nya Accord att vara betydligt sportigare i utförandet än vad det är i dag. Honda säger också att modellen kommer att vara mer premium än någonsin och att den även blir märkets roligaste sedan att ratta. Det lär nog behövas eftersom Accord på senare år har tappat en aning på den nordamerikanska marknaden till en niondeplats totalt. Sett till större sedaner ligger den på andra plats, endast Toyota Camry befinner sig en bit före i försäljningsstatiken.

Det sportiga utförandet hämtar nya Accord delvis från nya supersportbilen NSX, även om det också lutar åt lillebrorsan Civics front.

Så här ser Honda Accord i hybridutförande ut i dag.

Till nya Accord har Honda utvecklat nya drivlinor. 2,4-litersmaskinen utan överladdning ersätts med en 1,5-liters turbopjäs på runt 190 hästkrafter. 3,5-litersmotorn med sex cylindrar ersätts av en 2,0-liters turbomaskin som hämtas från nya Civic Type R där den i europeiskt utförande sprutar ur sig 320 hästkrafter. Det är tydligt att Honda satsar på downsizing.

Ett hybridalternativ finns också i utbudet där en 2,0-liters bensinmotor kombineras med en elmotor.

Motorerna är sammankopplade med tre olika växellådstyper – sexväxlade manuella lådor, steglösa CVT-lådor och tiostegade automatlådor. Eventuellt kommer även en elvaväxlad automatlåda då Honda för tillfället uppges utveckla en sådan.