Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Civic halvkombi officiell – bilder och fakta

Tionde generationen Honda Civic som femdörrars halvkombi lanseras nu i Europa. Här är bilder och data för Hondas vapen i golfklassen.

Att nya Honda Civic lurar runt hörnet kommer inte som någon överraskning för er som följer flödet här på Teknikens Världs sajt. Tidigare har vi berättat att den tionde generationen av bilmodellen, i sedanutförande, har börjat säljas på andra sidan Atlanten samt att produktionen av halvkombin nu kommit igång i Storbritannien.

Redan för ett år sedan kunde vi visa spionbilder på värstingversionen Type R. Det verkar som om Honda vill att nya Civic ska finnas i sin toppversion från start och inte hänga efter som tidigare.

I och med den annalkande lanseringen kommer nu fakta om nya Civic halvkombi som fortsätter att bygga på modellens 40-årig tradition. Nya Civic ska ha fokus på körupplevelse och design utan att tumma på praktisk mångsidighet, hävdar man.

Aggressivitet är ett återkommande ord när Honda själva talar om formspråket hos nya Civic. Ett starkt ord men nog ger bilen ett tuffare intryck med mer utdragna proportioner och lägre profil. Fronten påminner om de hos CR-V och HR-V och bakljusen har lyfts ner ett snäpp. Bikakemönstrad plast bidrar till det tuffa stuket.

Bilen är tre centimeter bredare, 13 centimeter längre och två centimeter lägre än föregångaren och bygger på en helt ny plattform som är 16 kg lättare än hos dagen Civic. Korsstag och förstärkningar ska göra nya Civic mer vridstyv och svetspunkterna har tätats till två centimeters mellanrum på kritiska punkter.

Civic halvkombi blir först ut att få Hondas nya VTEC-motorer. Det handlar om två bensinare: en trecylindrig enlitersmaskin på 129 hk/200 Nm samt en fyrcylindrig på 1,5 liter och 182 hk/240 Nm. Den sistnämnda ger mer bättre siffror än föregångaren på 1,8 liter. Motorerna kan fås med en nyutvecklad sexväxlad manuell låda eller en steglös CVT-låda.

Invändigt har Honda valt en horisontellt utdragen design som ligger helt i tiden. Kupén ger ett betydligt luftigare intryck. Den tidigare tajta förarplatsen är borta, myllret av mätare och reglage har städats upp. Föraren sitter lägre än tidigare och arbete har lagts på att skapa en bättre runtomsikt. Allt detta går igen i baksätet där passagerarna har fått nästan tio centimeter mer benutrymme. Bagageutrymmet rymmer 478 liter och baksätets ryggstöd går att fälla 60/40. Bilderna (se nedan) visar en låg lasttröskel men inte ett helt plant golv.

Nya Civic är utrustad med andra generationen Honda Connect infotainment- och anslutningssystem. Pekskärmen mäter sju tum och där hanterar du såväl uppkopplingar som en del av bilens funktioner även om Honda har valt den ”tyska” vägen och låter exempelvis klimatanläggningen skötas med manuella vred.

Honda siktar på toppbetyg hos EuroNCAP genom sitt Sensing-system för aktiv säkerhet som påstås vara klassledande. Det omfattar bland annat autobroms, kollisionsvarnare, filassistans, dödavinklenvarnare, adaptiv farthållare och vägskyltavläsare.

När nya Civic kommer till Sverige, vilka versioner som är aktuella och vilka priser som gäller är ännu inte klart.