Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda Civic Type R och manuell växellåda hör ihop, även i framtiden.Honda Civic Type R och manuell växellåda hör ihop, även i framtiden.Honda Civic Type R och manuell växellåda hör ihop, även i framtiden.
Honda Civic Type R och manuell växellåda hör ihop, även i framtiden. Foto: Honda

Nya Honda Civic Type R kommer med manuell växellåda

Honda kommer med goda nyheter för alla manuella eldsjälar. Nästa generations Civic Type R kommer enbart erbjudas med manuell växellåda när de väl landar hos återförsäljarna.

Honda har stora planer för framtiden, bland annat ska man vara fullkomligt elektrifierade till 2040 och där finns det ingen plats för den klassiska, manuella växellådan. Den har redan hunnit slopats i flera av Hondas modeller på olika marknader runt om i världen.

Men det är som tur är fortfarande en bra bit till 2040 och under tiden kompenserar Honda med att lansera sin högpresterande Civic-modell enbart med manuell växellåda. Därmed kommer varken CVT- eller automatlåda finnas tillgängliga, åtminstone till en början.

Dagens Honda Civic Type R erbjuds endast med sexväxlad manuell låda.Dagens Honda Civic Type R erbjuds endast med sexväxlad manuell låda.Dagens Honda Civic Type R erbjuds endast med sexväxlad manuell låda.
Dagens Honda Civic Type R erbjuds endast med sexväxlad manuell låda. Foto: Honda

Nya Type R kommer endast lanseras med traditionell växelspak och kopplingspedal – det bekräftade Hondas pr-representant Carl Pulley i en video på Instagram. Hur dessa kommer se ut, när de beräknas vara tillgängliga för försäljning och om de kommer komma med automatlåda i framtiden avslöjade han dock inte.

Oavsett bör detta vara glädjande besked för alla som fortsatt värnar om den manuella växellådan och påtalar förträffligheten i att själv lägga i växlarna. Om detta är tecken på en ny trend där växelspaken och kopplingspedalen gör en storartad comeback eller enbart en sista dödsrossling från en utdöende teknik återstår att se.