Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Civic Type R nästan officiell

Den visades redan i våras men kommer även till Parissalongen. Det handlar om konceptbilen Honda Civic Type R. Nu får vi mer information om den starkaste och snabbaste Type R-bilen någonsin.

Någon gång under nästa år kommer nya Honda Civic Type R att stå hos europeiska återförsäljare men innan dess hinner Honda med ytterligare en konceptvända. Civic Type R visades som nära produktionsfärdigt koncept redan på Genèvesalongen i våras och faktum är att vi redan har kört bilen, dock utan att få veta allt.

Till skillnad från sina föregångare och alla tidigare Type R-versioner av Honda-bilar får nya Civic Type R en turboladdad motor. Tidigare har det varit sugmotorer för hela slanten. Det gör att effekten i tvålitersfyran blir minst 280 hästkrafter. Hur högt vridmomentet blir och exakt hur stort effektuttaget blir får vi inte veta än.

Nya Civic Type R blir första Hondan att utrustas med en +R-knapp som, när den trycks in, vässar gasresponsen, styrningen och de adaptiva stötdämparna. Växellådan lämnas dock oberörd eftersom det är en manuell låda med sex växlar, någon automatlåda blir inte aktuell. När chefredaktör Frodin körde Civic Type R i fjol imponerades han av accelerationen i den framhjulsdrivna Hondan. Avsaknaden av torque steer beror enligt Honda på att framhjulsupphängningen har fått två extra spindelleder.

Honda understryker att nya Civic Type R är utvecklad för den europeiska marknaden och att den kommer att byggas i Swindon, Storbritannien.