Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: James Lipman / James Lipman, UK 07803 885275

Nya Honda Civic Type R nästan officiell – toppar 270 km/h

Snart är det dags att lätta på täcket. Nya Honda Civic Type R utlovar både högre toppfart och bättre aerodynamik än någonsin.

Bilsalongen i Genève är inte långt borta nu. Honda ska där släppa sin trimmade version av senaste generationen Civic – Type R. Nya Type R kommer att ha en 2,0-liters fyrcylindrig VTEC-motor bestyckad med turbo med minst 280 hästkrafter. När vi, som en av ett fåtal motortidningar, provkörde en prototyp av bilen på Hondas ovalbana i Japan för drygt ett år sedan, imponerades vi mycket av bilen, men framför allt motorn.

Aerodynamiken utlovar mer downforce samtidigt som hela bilen är halare. Honda garanterar en toppfart på 270 km/h vilket är i framkant sett till övriga framhjulsdrivna konkurrenter. En slät undersida och en ny aggressiv diffusor ser till att klistra fast bilen mot underlaget. En ny bakvinge ger inte bara bilen ett kaxigt utseende, utan bidrar även till ökat marktryck.

Värmen som motorn utvecklar ventileras effektivt bort med hjälp av större grill fram och utsläpp för luft vid bilens breddade framskärmar. Speciellt utvecklade Brembo-bromsar har fått uppgiften att skala av den fart som bilen snabbt samlar på sig. Det sitter 350 millimeter stora skivor fram som kramas åt av fyrkolvsok. Nya Civic Type R får nya 19-tums aluminiumfälgar speciellt utvecklade för bilen. Färgen som Honda Civic Type R kommer att premiärvisas i är på klassiskt Type R-vis Championship White.

Foto: James Lipman / James Lipman, UK 07803 885275
Foto: James Lipman / James Lipman, UK 07803 885275