Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Civic Type R snabbare än Lamborghini runt Nürburgring!

En eftertraktad halvt inofficiell titel att inneha är den om rekordtiden runt Nürburgring för framhjulsdrivna bilar. Nu har Honda gett svar på tal med nya Civic Type R – och vi snackar rejält svar på tal!

https://youtu.be/1lXGmjt1FtQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Honda gick redan för ett par år sedan ut och sa att när nya Civic Type R kommer, då ska den minsann bli snabbaste framhjulsdrivna produktionsbilen runt Nürburgrings nordslinga. Ett djärvt uttalande, speciellt då det under senaste året har varit ett krig om tiderna på Nürburgring mellan Renault och Seat, något som har lett till att rekordtiden sänkts avsevärt.

2008 slog Renault till med den då suveräna tiden 8 minuter, 16 sekunder och 90 hundradelar, detta med en Megane RS R26.R. Tre år senare, sommaren 2011, sänkte Renault sin egen rekordtid med nästa nio sekunder till 8 minuter, 7 sekunder och 97 hundradelar. Det var med Megane RS Trophy 265 och tiden stod sig i tre år.

Helt plötsligt blandade sig Seat in i leken när deras 280-hästarsversion av Leon Cupra slog till med fantastiska 7 minuter, 58 sekunder och 44 hundradelar förra våren. Seat var därmed först att komma under åtta minuter med en framhjulsdriven produktionsbil runt Nordschleife, som nordslingan heter på tyska.

Men Seat fick inte njuta speciellt länge, för bara några få månader senare var Renault tillbaka med en vässad version av deras senaste Megane RS Trophy 275, nämligen Trophy-R.

Renault kapade Seats tid med drygt fyra sekunder till 7 minuter, 54 sekunder och 36 hundradelar. Imponerande snabbt.

Men så kom Honda in i bilden med sin nya Civic Type R som just nu visas upp inför publik på bilsalongen i Genève. I filmen ovan, som Honda nyss har släppt, ser vi en prototyp av nya Civic Type R, det vill säga en inte helt färdigutvecklad bil, som förra våren slog till med 7 minuter, 50 sekunder och 63 hundradelar.

Det är en imponerande tid för en framhjulsdriven bil med en tvålitersmaskin på 310 hästkrafter (läs mer om bilen här). Än mer imponerande blir det när vi tittar på bilarna Civic Type R har slagit. Bakhjulsdrivna BMW M4 Coupé med 431 hästkrafter är nästan en och en halv sekund långsammare med 7 minuter och 52 sekunder blankt. Civic Type R är till och med snabbare än Lamborghini Gallardo LP 560-4, en bil med 560 hästkrafter och fyrhjulsdrift som har klockats för samma tid som BMW:n. Fyrhjulsdrivna Porsche 911 Turbo (generation 997) och bakhjulsdrivna Ferrari F430 är andra supersportbilar som är flera sekunder långsammare än Hondas nya GTI-buse.

Snyggt jobbat, Honda! Ni höll vad ni lovade... och lite till får man väl lov att säga.