Foto: Nya Honda CR-V

Nya Honda CR-V – fakta, bilder och film

I går debuterade fjärde generationen Honda CR-V på bilsalongen i Los Angeles. Den är något kortare än gamla CR-V men ändå rymligare. Snålare har den också blivit. Säljstart 15 december – dock bara i Nordamerika. Vi får vänta ett år innan den kommer hit.

Honda CR-V är en populär och omtyckt suv, utan att göra större väsen av sig. Nu är det dags för den att komma i ett fjärde utförande sedan introduktionen av generation ett för snart 17 år sedan.

 Formerna är helt nya men man känner ändå igen lite av linjespelet, främst i nosen, från generationen som är på väg att kasta in handduken.

 Nya CR-V är faktiskt aningen mindre än föregångaren. Fyra centimeter på längden och en centimeter kortare mellan hjulaxlarna. Trots detta ska det interiöra utrymmet vara bättre tack vare smartare inredningslayout. Lasthöjden till bagageutrymmet är lägre än på gamla CR-V och med fällt baksäte (60/40) blir lastytan nästan helt plan.

 Eftersom det är i USA premiären äger rum nämner Honda endast en motor, ett bensinalternativ. Denna är 2,4 i-VTEC som ger 188 hästkrafter och 221 newtonmeter. Den är kopplad till en femstegad automatlåda. Drivningen sker normalt på alla fyra hjul men för den som vill ha endast framhjulsdrift kan få sina önskemål uppfyllda. På köpet sparar man då också några droppar bensin.

 Med framhjulsdrift vill nya Honda CR-V ha 0,91 liter per mil. Med fyrhjulsdrift hamnar siffran på 0,94 liter per mil. Observera att dessa siffror är uppmätta efter den amerikanska körcykeln. När bilen väl mäts i EU:s körcykel lär siffrorna kapas en deciliter eller mer. Då lär också en dieselversion vara mätas.

 Tre utrustningsnivåer är aktuella – LX, EX och EX-L. Sistnämnda är så klart mer maxad än övriga, i stort sett fullsmetad men trevlig teknisk apparatur.

 En av de tekniska nyheterna interiört är standardmonterade i-MID-systemet som är en multiinformationsdisplay med backkamera. Dessutom är internetradio standard, liksom SMS-funktionen som via bilstereons högtalare läser upp inkommande meddelande för föraren som har händerna på ratten. Gäller bara att det inte är älskaren eller älskarinnan som skickat mannen eller hustrun ett sms, för i så fall ligger föraren pyrt till.

 Säljstart är det i USA 15 december. Tyvärr får vi i Europa vänta nästan ett år innan den kommer hit.

https://youtu.be/7afdn--J5fw?width=575&height=353