Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda CR-V officiell – fakta och bilder

När Honda CR-V precis fått en lillebror i HR-V är det dags för storebror att byta skepnad. Här är femte generationen av suven CR-V.

Honda har bråttom vad gäller deras populära suv CR-V. De senaste generationerna har inte fått leva mer än i fyra, fem år – det måste vara någon form av rekord i bilvärlden. Dagens CR-V, generation fyra, fick amerikanerna börja köpa i december 2011 medan vi européer fick ge oss till tåls till november 2012. Den är inte purfärsk, men inte långt ifrån, speciellt inte då modellen uppdaterades så sent som inför 2015. Men, det är dags för avlösning ändå. För i dag, i skuggan av nya BMW 5-serie, presenterar Honda nya CR-V som har säljpremiär i vinter – i USA. Vi svenskar får nog snällt vänta ytterligare ett år.

Så vad är då nytt med CR-V? Vid en första anblick är det lätt att tro att det är gamla, utgående CR-V man ser, men så är det inte. Det är bara grundformerna som är desamma och stora delar av linjespelet likaså. Men Honda hävdar att detta rör sig om en helt ny, femte generation.

Fronten är det som är mest likt på bilen. Ribborna i grillen har stukats om och strålkastarna är smått förändrade. Stötfångarpartiet är däremot helt nytt även om vissa detaljer känns likadana med de som fanns på gamla.

Från sidan sett är det för ett otränat öga svårt att avgöra om det är fjärde eller femte generationen som tronar upp framför snoken. Då ska vi avslöja en avgörande detalj som du genast kan ta det på. Titta på fönsterlinjen. Medan övre fönsterlinjen gick i en lång båge ner mot D-stolpen för att där mötas av den undre. På nya CR-V är den övre linjen flackare och på D-stolpen viken den av kraftigt nedåt. Du kan från sidan också ta nya CR-V på bakljuset som sträcker sig längre fram på D-stolpen.

Bakifrån är det ingen match, där är det nämligen enkelt att avgöra vilken bil som tillhör vilken generation. Bakljusen sträcker sig fortfarande upp mot taket men inte riktigt lika högt upp som tidigare. De har också blivit L-formade och sveper in under kromlisten som är placerad under bakrutan. På något vis påminner bakljusarrangemanget om det som finns på Mitsubishi Outlander efter faceliften förra året.

I övrigt har bakluckan fått nya veck, framför allt de kraftiga vertikala som ska utgöra någon form av gräns mellan baklucka och bakskärmar. Annorlunda design.

Honda säger att den nya chassidesignen ger nya CR-V ett mer spänstigt och självsäkert uppträdande på vägen med bland annat MacPherson-fjäderben fram och multilänkbakaxel. Stötdämparna är av lågfriktionstyp och tillsammans med nya krängningshämmare ska åkturen vara stabilare än tidigare.

Utan att nämnda några siffror säger Honda att nya CR-V är rymligare än sin föregångare. Säkrare är den också med ny teknik så som Honda Sensing i-ACC som standard på modellversionerna från EX och uppåt. Systemet innehåller bland annat adaptiv farthållare med autobroms, kollisionsvarnare som även inkluderar fotgängardetektion, filhållarsystem och mycket annat.

Interiören bör vi också nämna. Den är helt ny men placeringen av växelväljaren kvarstår, om än placerad på en bredare ”mittkonsol”. Handbromsspaken har försvunnit och flyttat upp som en knapp till vänster om växelväljaren. Den lilla informationsdisplayen uppe på instrumentbrädan har även den försvunnit. I stället har en ny stor ”läsplattelik” skärm tagit plats ovanpå klimatanläggningen.

Mätarhuset är helt omgjort och bjuder på digital layout. Det ser mindre rörigt ut än tidigare.

Nya CR-V får en ny motor i en 1,5-liters turbomaskin med 193 hästkrafter (190 USA-hästar). Denna bensinmotor ska enligt Honda erbjuda bästa bränsleekonomi i klassen.

Något Honda inte går närmare in på är fyrhjulsdriften. Vi hoppas innerligt att Honda har gett nya CR-V ett bättre fyrhjulsdriftssystem än det svaga som vi upptäckte sitter i utgående generation. När dagens CR-V fördelar kraften från fram- till bakhjulen, om situationen kräver det, överhettas det elektroniska systemet och någon drivkraft når aldrig bakhjulen.