Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Insight officiell

Tredje generationen av Hondas hybridmodell har haft premiär i Detroit. Den ska stå i bilhallarna senare i år. I de amerikanska vill säga.

Täcket har nu fallit av nya Honda Insight under Detroitsalongen, eller i alla fall en prototyp som i det närmaste kan betraktas som produktionsklar. Bilens utseende kommer inte som någon chock, redan för en dryg månad sedan kunde vi här visa bilder på hur tredje generationen av hybridbilen kommer att se ut.

Fjärran är den dårskap som levererades med generation ett, presenterad 1999. Täckta hjulhus och en kaross som smalnade av betänkligt baktill. Generation två kom tio år senare och var kraftigt inspirerad av marknadsledande Toyota Prius.

Nya Insight är en sedan även om profilen i tidens anda för tankarna till en coupé. Framtill hittar vi Hondas ”flygande grill” kantad med LED-strålkastare.

Invändigt finns det plats för fem personer som kan ta plats på perforerat läder. På mittkonsolen finns en pekskärm på åtta tum och framför föraren en skärm på sju tum. De åkande har full uppkoppling via Apple CarPlay, Android Auto och WiFi. Bilen i övrigt omfattas av teknik som autobroms, filassistans, adaptiv farthållare, köassistans och trafikskyltigenkänning.

Bilen ska ha tredje generationens IMA-teknik (Integrated Motor Assist) från Honda vilket kombinerar en 1,5-liters Atkinson bensinmotor med en elmotor även om man inte avslöjar några tekniska specifikationer i dagsläget. Dock att bilen enligt den amerikanska EPA-körcykeln ska dra 50 mpg, vilket motsvarar 0,47 liter per mil.

Batterierna är av litiumjontyp och placerade under baksätet som har ryggstödet delbart enligt 60/40-princip.

Nya Insight kommer att byggas i Greensburg, Indiana, där även modellerna Civic och CR-V

 i dag byggs. Bilen kommer att äntra de amerikanska bilhallarna senare i år som årsmodell 2019. Andra marknader nämns inte i pressmeddelandet.Däremot gör Honda klart att deras bilar på ett globalt plan till två tredjedelar ska var elektrifierade till år 2030. Med elektrifiering menas såväl hybrider, laddhybrider som el- och bränslecellsbilar.

https://youtu.be/ceiIQ17h7VY