Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080729-nya-honda-jazz
080729-nya-honda-jazz
080729-nya-honda-jazz
080729-nya-honda-jazz

Nya Honda Jazz officiell

På utsidan ser man kanske inte så stora skillnader jämfört med gamla versionen, men nya Honda Jazz är helt nykonstruerad och bjuder bland annat på mer utrymme, mer flexibilitet och bättre bränsleekonomi.

För sju år sedan presenterade Honda sin nya B-segmentbil Jazz, en hyfsat liten sak med sin längd på drygt 3,8 meter. Bilen i sig kunde inte beskyllas för att vara spännande, däremot bjöd den på smarta lösningar och flexibilitet och då främst sett till lastförmågan. Drygt två miljoner exemplar har sålts sedan introduktionen 2001.

Nu är det dags för en ny Honda Jazz att se dagens ljus, i alla fall här i Europa. Den nya generationen presenterades och började säljas i Japan redan för nio månader sedan.

Nya Jazz är större och rymligare än tidigare. Den har vuxit på alla ledder utom höjden. Den mäter 390 centimeter på längden (plus 5,5), 169,5 på bredden (plus två) samt 152,5 på höjden. Hjulbasen har ökat med fem centimeter vilket gynnar det interiöra utrymmet samtidigt som bilen blir bekvämare att rulla med. Trots de något större måtten har vändradien på 9,8 meter kunnat bibehållas från förra generationen.

Det större formatet ger bättre benutrymme främst för baksätespassagerarna samtidigt som lastutrymmet har vuxit en aning.

Den flexibla lösningen med nedfällbara stolar (Magic Seats) kvarstår precis som tidigare, men har förbättrats genom att man nu kan fälla ner baksätet i en enda rörelse utan att behöva skjuta fram framstolarna (som för övrigt numera har whiplashskydd). Väljer man Jazz med stora motoralternativet får man också det smarta dubbla lastutrymmesgolvet där man kan placera föremål under den plana golvytan. Utrymmets volym är på 64 liter och är vattentätt så att man kan placera våta prylar utan att övrig packning berörs. Anledningen att endast Jazz med 1,4-litersmotorn har detta utrymme är för att denna version saknas reservhjul och i stället har ett däcklagningskit. Som mest sväljer Jazz 399 liter i bagageutrymmet. Förra generationen fixade 380 liter.

Två nyutvecklade VTEC-motorer tar plats under huven på nya Jazz. Den ena är på 1,2 liter och bjuder på 90 hästkrafter och 114 newtonmeter. Föregångaren till denna hade endast 78 hästkrafter. Trots mer effekt har Honda finslipat motorn för lägre förbrukning. Jämfört med tidigare så drar den nu 0,04 liter mindre per mil, totalt 0,51 liter per mil. Samtidigt har koldioxidutsläppen reducerats till 120 gram per kilometer, nio gram mindre än tidigare.

Den andra motorn har en volym på 1,4 liter och levererar 100 hästkrafter samt 127 newtonmeter. Tidigare motsvarande motor bjöd på 83 hästkrafter och 119 newtonmeter. Bensinförbrukningen ligger på 0,53 liter per mil med manuell låda och 0,51 liter per mil med automatlåda. Koldioxidutsläppen ligger på 124 respektive 120 gram per kilometer, förstnämnda siffran gäller för bilar manuell låda, sistnämnda för automatlåda.

De manuella lådorna är femväxlade och erbjuder enligt Honda mer sportig körning än tidigare, samtidigt som man har kunnat skära ner förbrukningssiffrorna. Med de manuella lådorna får man också en växlingsindikator som visar vilken växel som är mest optimal för stunden för bäst bränsleekonomi.

Automatlådan är egentligen en så kallad semiautomatisk växellåda, i-SHIFT som det heter på Honda-språk. Vi har tidigare sett den i senaste Honda Civic. i-SHIFT-lådan har sex steg och erbjuder bättre bränsleekonomi än en konventionell automat- eller CVT-låda. i-SHIFT är endast tillgänglig för den som väljer Jazz med 1,4-litersmotorn. Då får man också paddlar bakom ratten för smidigt växlingsförfarande.

Några svenska priser eller när bilen dyker upp i Sverige är i nuläget okänt.

Läs mer