Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Jazz officiell som hybrid och Crosstar

Fjärde generationen Honda Jazz har avtäckts i Tokyo (där den heter Fit). Europalanseringen sker under 2020, och hit kommer den som hybrid samt i ett nytt, mer tåligt utförande kallat Crosstar.

I ingressen ovan skriver vi att det är fjärde generationen Honda Jazz vi nu får se, och det är en korrekt beskrivning i och med att modellserien kom 2001. I Europa skulle vi dock kunna se nya Jazz som en femte generation eftersom det mellan 1983 och 1986 fanns en modell vid namn. Den hette egentligen Honda City, men det gillade inte Opel som kallade sin halvkombiversion av Kadett för Kadett City. Honda kröp till korset och döpte om City till Jazz.

Hur vi än räknar är det en ny generation Jazz som presenteras. Honda har varit snåla med informationen, några tekniska specifikationer bjuder de inte på. Däremot är de duktiga på att beskriva hybriddrivlinan, som är den enda som kommer att erbjudas i Europa, som en ”avancerad tvåmotorshybriddrivlina”. En hybrid har vanligtvis just två motorer, det är det som är grejen med hybrid. Själva ordet betyder också att man blandar två komponenter, vare sig det gäller bilar eller annat.

Honda skriver att hybridsystemet är nyutvecklat och att det ska ge en mjuk, responsiv och direkt körkänsla tillsammans med en exceptionell mix av stark, enkel körprestanda och imponerande bränsleekonomi. Som om inte det är nog sägs nya Jazz bjuda på sällsynt elbilsliknande kördynamik.

Nya generationen har många fina ord att leva upp till i våra framtida test.

På bakluckan sitter ett emblem där det står e:HEV. Det är Hondas nya beteckning på hybrider och lyder under märkets nya samlingsnamn för elektrifierade bilar – e:Technology.

Den kanske största nyheten med nya Jazz, som så klart har det magiska baksätet (Magic Seats) som kan fällas och donas med på alla möjliga sätt och vis, är modellversionen som heter Crosstar.

Honda Jazz Crosstar bjuder på högre markfrigång, plastdetaljer runt karossen, vattentätt interiörtyg och integrerade takrails. Mer än så får vi inte veta.

Det magiska baksätet finns kvar i nya Jazz.Det magiska baksätet finns kvar i nya Jazz.Det magiska baksätet finns kvar i nya Jazz.
Det magiska baksätet finns kvar i nya Jazz.

I mitten av 2020 är det säljpremiär för nya Jazz i Europa.