Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: James Lipman / James Lipman : jameslipman.com

Nya Honda Jazz visas som prototyp i Paris

En smart liten bil som, om den hade haft hår, har börjat gråna är Honda Jazz. Nu äntligen är nya generationen på gång. I Paris ska japanerna nämligen visa upp ”Jazz prototype”.

Honda Jazz av nuvarande generation börjar bli till åren. 2007 lanserades den lilla, flexibla MPV-modellen som heter Fit på andra marknader än Europa, bland annat i USA. Sommaren 2013 presenterades generation tre av Fit. På Detroitsalongen i januari i år visades nya Fit upp igen. Men någon europeisk Jazz-version har vi inte fått se – förrän nu.

I dag har Honda nämligen skickat ut de första bilderna på nya Jazz, eller ”Jazz prototype” som de kallar den. Bilen ska ställas ut på bilsalongen i Paris nästa månad. Den riktiga bilen, den som går att köpa, kommer först nästa år. Sommaren 2015 för att vara exakt.

På bilderna ser vi Jazz nya former som är mer eller mindre identiska med Fits. Grundformen är densamma som tidigare, det vill säga kompakt och högbyggt, så som en MPV ska vara, men med modernare linjeföring med veck och vinklar. Inte lika mjuk i framtoningen som nuvarande generation.

Den enda större skillnaden jämfört med nya Fit är grillen som på Jazz har fått mer krom i höjd med Honda-emblemet, samtidigt som kromribban nedtill har försvunnit. Om detta är ”prototyp-bilen” förbehållet vet vi inte, det kan eventuellt vara så.

Nya Jazz är rymligare än utgående modell. Den är 1,5 centimeter längre och hela tre extra centimeter har tryckts ned mellan hjulaxlarna. Det betyder en totallängd på 391,5 centimeter. Det är med andra ord ingen jättebil vi talar om men tillsammans med säteslösningen Magic Seats lär nya Jazz fortsatt kunna locka med flexibilitet i smart förpackning.

Den gamla femväxlade lådan i gamla Jazz ersätts i nya av en sexväxlad. En CVT-låda finns också. Bland motorerna hittar vi en ny 1,3-liters i-VTEC-bensinare som sägs bjuda på mer prestanda och bättre bränsleekonomi.

I bildgalleriet nedan kan du ta del av bilder på Honda Fit i olika utföranden samt interiörbilder. Dessa stämmer överens med hur nya Jazz ser ut.

 

Foto: James Lipman / James Lipman : jameslipman.com