Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda NSX har världspremiär nästa månad

Äntligen! Det får vi verkligen lov att säga när Honda nu får tummen ur ... och berättar att de på Detroitsalongen om en knapp månad ska visa upp nya NSX – den produktionsklara versionen.

I dag meddelar Honda att det är dags, dags för nya generationen NSX att begå världspremiär. Precis som de tidigare två konceptversionerna är det bilsalongen i Detroit som blir skådeplats för bilen som numera är produktionsklar.

Honda berättar i sin korta pressrelease att bilen, som för tillfället är en Acura och inte en Honda, ska finnas på film på Acuras YouTube-kanal. Men där gapar det tomt för tillfället. Så vi får nöja oss med bilderna i galleriet nedan och med bilden ovan som vi har dragit upp kontrast och ljus på för att lättare ta del av utseendet.

– Nästa generation NSX kommer att leverera en helt ny sportupplevelse och vara trogen sitt arv och den supersportbil som ursprungligen gav upphov till namnet NSX, säger Mike Accavitti som är vice vd för Acura.

Han säger också att nya NSX kommer att vara det ultimata uttrycket för den prestanda som ska revitalisera varumärket Acura.

– Efter tre års intensivt utvecklingsarbete är vi glada över att kunna presentera denna nya generation supersportbil, Acura NSX, för världen, säger Ted Klaus som har varit chefsingenjör och global projektledare vid utvecklingen av nya NSX, och forsätter:

– Vi har utvecklat en supersportbil som är centrerad till människan och som svarar på förarens vilja och som samtidigt bygger på NSX:s arv.

Originalet.

Första generationen NSX (som står för New Sportscar eXperimental) kom 1990. Sista exemplaret såldes sommaren 2006 men produktionen hade redan lagts ned i november året innan. Denna i dag mytomspunna sportbil hade en mittmonterad V6-motor på 3,0 liter som efter några år borrades upp till 3,2 liter. Strax under 300 hästkrafter hade den som mest och i snabbaste utförandet gjorde den 0-100 km/h på 5,7 sekunder. Drivningen skedde på bakhjulen.

Det har snackats om en NSX-efterträdare i snart tio år och nu är alltså stunden kommen och det blir med en moderna variant av drivlina. En V6-motor utgör fortfarande hjärtat men den kommer att assisteras av tre elmotorer. Två av dessa driver framhjulen medan den tredje hjälper förbränningsmotorn att sätta fart på bakhjulen. Honda kallar drivsystemet för Sport Hybrid SH-AWD. Förkortningen AWD behöver vi förhoppningsvis förklara närmare, däremot SH som står för Super Handling. Transmissionen består av en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Några effektsiffror är svårt att sia om så här på förhand, men förhandssnacket har behandlat allt från drygt 400 till en bra bit över 500 hästkrafter. Nästa månad, 12 januari, får vi se vad Honda (och Acura) har siktet inställt på – är det Nissan GT-R eller lägger man ribban ett snäpp lägre?

Av bilderna att döma ser nya NSX mer eller mindre ut som konceptbilen från Detroitsalongen 2013 (alltså som den ser ut i Gran Turismo 6), även om formerna har sitt tydliga ursprung i första konceptbilen som visades i Detroit i januari 2012.

Intressant är att Honda i Storbritannien redan har tagit emot handpenning från över 100 blivande NSX-ägare, trots att de inte vet hur bilen ser ut eller vad den levererar. Snacka om stort intresse.