Nya Hyundai Tucson officiell

Modellnamnet Tucson återinförs och ersätter ix35, här är nya crossovern från Hyundai.

https://youtu.be/xj5UFemoBtE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Lillebror Santa Fe anlände 2004 under namnet Tucson, liksom sitt syskon med ett namn hämtat från städer i de södra delarna av USA. När generation två anlände 2009 bytte modellen i många länder namn till ix35. Nu byter den åter igen namn och denna gång tillbaka till originalet, Tucson.

Nya Tucson bär många detaljer från större syskonet Santa Fe, skarpare linjer och ett mer städat utseende än de tidigare ganska runda formerna. Den sexkantiga grillen är nu i ett och samma stycke och har tre breda kromribbor som knyter ihop de bakåtsvepande LED-strålkastarna.

Jämfört med nuvarande utgående ix35 har Tucson växt till sig, 448 centimeter lång, 185 centimeter bred och 165 centimeter hög, samt 267 centimeter mellan axlarna. Mått som är sju centimeter längre, respektive tre centimeter bredare och lika mycket längre axelavstånd än ix35. Tucson är dock en centimeter lägre.

Större yttermått ska enligt Hyundai även innebära rymligare kupé och i bagageutrymmet går det nu in 513 liter med baksätet intakt, till skillnad från ix35 som rymmer 465.

Stolarna fram har nu längre sittdyna än tidigare och går att få både med värme och kyla. I mittkonsolen ryms infotainmentsystem med allt du kan tänka dig behöva, som navigation och uppkoppling för telefon.

Som standard har Tucson även automatisk nödbroms och aktiv motorhuv som automatiskt höjer huven, för att göra en eventuell krock så behaglig som möjligt för fotgängare eller cyklister. Övriga system är bland annat körfältsassistans, backvarnare för korsande trafik och fartgränsvarnare som övervakar hastighetsskyltarna.

Vid lansering under senare halvan av 2015 erbjuds fem motorer, två fyrcylindriga bensinare på 1,6 liter med 135 eller 176 hästkrafter där den sistnämnda får hjälp av en turbo. På dieselsidan erbjuds en 115-hästare på 1,7 liter, eller en tvålitersmotor med 136 eller 184 hästkrafter.

De två svagaste motorerna går endast att få med sexväxlad manuell låda medan de starkare dieslarna även går att utrusta med sexväxlad automat. Till starkaste bensinmotorn är det sjuväxlad dubbelkopplingslåda som gäller om du inte vill sköta det själv. Hyundai avslöjar dock varken pris, förbrukningssiffror eller vilka motorer som erbjuds med fyrhjulsdrift.