Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Hyundai Grandeur innehåller Audi, BMW och Mercedes

Hyundai Grandeur minns vi svenskar som en modell som inte var speciellt fager. Betydligt tjusigare i formerna ser nya Grandeur, även kallad Azera, ut att bli.

Minns du Hyundai Grandeur som salufördes i Sverige mellan 2005 och 2009? Okej, vi förstår att du inte kommer ihåg, den blev nämligen ingen större succé – även om man ibland ser modellen på vägarna. Sedan den försvann från den svenska marknaden har en nyare generation lanserats. Det var 2011 och nu är det dags för ytterligare en generation, den sjätte.

Hyundai ska presentera nya Grandeur, som även går under namnet Azera på vissa marknader, i hemlandet Sydkorea nästa månad. För att höja förväntningarna inför avtäckandet har sydkoreanerna tagit fram en handfull skisser som visar vad vi har att vänta oss.

Skisser brukar innebära överdrivna proportioner och linjer, men inte i det här fallet. Det enda som kan anses vara överdrivet på dessa skisser är hjulen – de har det aningen trångt i hjulhusen, men inte för att hjulhusen är för små...

Med andra ord är det mer eller mindre så här nya Grandeur ser ut.

Rent utseendemässigt ser vi att, förutom att det ser betydligt bättre ut än tidigare Grandeur-generationer, Hyundai har sneglat på en viss tysktrio. I fronten syns framför allt BMW och Mercedes men också Audi som även känns igen i bakre halvan av karossen. Aktern ser ut att tillhöra en amerikansk bil.

En hel del av formerna känns även igen från Hyundai G80 och framför allt Hyundai G90.

Designen vi ser här sägs utgöra ”spjutspetsen i en ny era” för företagets nya formgivningsmodell.

Under huven vet vi inte vad som ska placeras, men vi misstänker att det blir bensindrivna fyror och sexor samt någon form av hybridalternativ.