Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Christian Bittmann

Nya Hyundai i10 – tre snabba från provkörningen

En ny Hyundai i10-generation presenterades i höstas och nu är det dags för första provkörningen. Vi ringer Peter Klemensberger och hör hur den upplevs.

Hej Peter, vad är nytt med i10?

– Det mesta, men inte allt. Bilen bygger på samma plattform som föregående generation. Nya i10 är längre mellan hjulaxlarna men lägre och bredare. Designmässigt är hållningen tuffare men de stora nyheterna finns under skalet i form av ny teknik rörande säkerhet och uppkoppling.

Vilken motor har du fått känna på och hur fungerar den?

– Det är samma bensinmotorer som tidigare men uppdaterade. En trecylindrig på en liter och 67 hästar samt en fyra på 1,2 liter och 84 hästar. Nytt är att modellen kommer i prestandautförandet N Line med 100-hästarsmotor och tuffare design. Elektrifiering är ännu inte aktuellt för modellen.

Peter anser att bilen känns mogen, som en större bil, trots sin litenhet.Peter anser att bilen känns mogen, som en större bil, trots sin litenhet.Peter anser att bilen känns mogen, som en större bil, trots sin litenhet.
Peter anser att bilen känns mogen, som en större bil, trots sin litenhet. Foto: Christian Bittmann

När kommer i10 till Sverige och hur mycket belastar den ekonomin?

– När detta skrivs är det ännu inte officiellt, förhoppningsvis är så fallet innan tidningen (nummer 4/2020) kommer i tryck. Värt att notera är att vi talar om en testvinnare, i10 vann i nummer 29/2014 mot Seat Mii och Citroën C1.