Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Hyundai i20 – fakta och första bilderna

Till Parissalongen i höst tar Hyundai med sig nya generationen i20. Än är inte nya småbilen helt officiell, men den koreanska biltillverkaren bjuder ändå på diverse specifikationer och några bilder redan i dag.

2002 berikades det europeiska småbilssegmentet (B-segmentet) ytterligare när Hyundai lanserade Getz. 2008 kom avlösaren i20 efter att ha visats på Parissalongen året innan. När det i oktober åter vankas bilsalong i den franska huvudstaden är det återigen dags för en ny generation i20 att titta fram. Denna andra generation i20 tar vid efter nästan en miljon sålda i20/Getz sedan starten för tolv år sedan.

Nya Hyundai i20 är framtagen med den europeiska bilköparen i fokus. Tre områden har legat i fokus vid utvecklingen: bättre kupéutrymmen (klassledande enligt Hyundai), avancerad teknik samt funktioner och detaljer som höjer bekvämligheten för de åkande.

Nya i20 bygger på en helt ny plattform som gör modellen fyra centimeter längre än föregångaren. Det ger oss en totallängd på 403,5 centimeter. Axelavståndet har även det vuxit. Med 4,5 nya centimeter landar det på 257 centimeter. De extra centimetrarna ger extra utrymme för åkande i både fram och baksäte. Hyundai berättar att det kombinerade benutrymmet bak och fram är hela 189,2 centimeter. Ett mycket märkligt mått anser vi. I stället handlar det förmodligen om totala längden på kupéutrymmet, från baksätesryggen till pedalstället/torpedväggen.

Bagageutrymmet har också vuxit, från 295 till 326 liter. Numera tillhör det bland de största i klassen sägs det.

Formerna är helt nya och sportigare för i20. Fronten är slankare och visst påminner den en hel del om Peugeot 208 som dock inte har lika flack huv. Bakljusen är helt nya och kan ses som en variant på de som sitter på storebror i30. Hyundai har valt att lackera C-stolparna i blanksvart för att ge takprofilen mer karaktär.

Panoramasoltak med öppningsbar främre halva finns. Varselljus, blinkers och bakljus utgörs av lysdioder.

Vilka motorer som nya i20 får ta del av samt all annan fakta får vi serverat i samband med världspremiären i Paris i oktober – eller strax innan.