Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Hyundai i30 officiell – fakta och bilder

Hyundai presenterar nya i30 – en bil som vi redan har kört. Här har du alla fakta och bilder om nya golfklassaren.

Hyundais nya utmanare i golfklassen är en illa bevarad hemlighet, speciellt för er som besöker denna sajt och läser vår tidning. När vi visade så kallade teaserbilder var vi även redan bokade till en provkörning. Snabba frågor från körningen har du kunnat läsa här på sajten och omdömet om bilen i dess helhet finns att läsa i sin helhet i  Teknikens Värld nummer 20/2016 som ligger på butikshyllan just nu.

Hyundai i30 benämndes som ”en bil för alla” av designchef Peter Schreyer i det tidigare utskicket. Det var också i stort sett allt vi fick veta förutom att bilen ville framstå som europeisk och att formen var skarpare och tuffare än dagens i30 liksom att grillen av ”Cascading”-typ ska smitta av sig på fler modeller framöver.

Nu vet vi att förutom form har tillverkaren satsat mycket på infotainmentsystem och säkerhet. Nya i30 har fler säkerhetsfunktioner än någon annan Hyundai-modell. Här märks såväl autobroms, kollisionsvarnare, adaptiv farthållare, dödavinkelnvarnare, filhållningsassistans och helljsuautomatik. Saker som tills inte allt för länge sedan var främmande i golfklassen.

Bilen blir först ut med märkets nya turboladdade bensinmotor 1,4 T-GDI med 140 hästkrafter och även först ut i märkets nya prestandaserie med suffixet N.

Utvändigt märks strålkastare av LED-typ (både hel- och halvljus), högt placerade lampor bak på en kaross med små överhäng och relativt utsträckt motorhuv.

Aerodynamik har varit i fokus, bilen har ett cW-värde på 0,30 och ett system kallat Active Air Flap som ska optimera luftmotstånd och kylning.

Tolv karosskulörer finns att välja på och hjul finns i storlekar på 15, 16, och 17 tum. Förutom tidigare nämnda turbo-rova på 1,4 liter finns även i30 med bensinmotorerna 1,0 T-GDI (trecylindrig med turbo), 1,4 MPI (fyrcylindrig) på 120 respektiver 100 hästkrafter. Dieselalternativet 1,6 med turbo finns med tre effektuttag: 95, 110 och 133 hästkrafter.

En sexväxlad manuell låda eller sjustegad automatare finns att välja på.

Invändigt finner vi en multifunktionsratt och en pekskärm på fem eller åtta tum. Hyundai hakar på trenden med en utdragen horisontell design.

Uppkopplingsmässig stöds både Apple CarPlay och Android Auto och din mobil kan laddas trådlöst (om den stöder Qi-standard).

Nya i30 bygger på en ny plattform som kommer att delas med syskonmodellen Kia Ceed. Mycket möda har lagts på körkänslan, om det har lyckats kan du läsa i Teknikens Värld nummer 20/2016.

Utgående i30 har sålts i cirka 400 000 exemplar i Europa. I Sverige låg den på plats 28 efter första halvåret 2016 och är därmed den bäst säljande modellen från Hyundai.