Nya Hyundai Santa Fe officiell – fakta och bilder

I dag har Hyundai på allvar dragit skynket av nya Santa Fe, knappt två veckor innan den publika världspremiären i Genève. Vad vi ser är en bil som har blivit större än sin föregångare, men också mindre – och rymligare.

Nya Hyundai Santa Fe är fjärde generationen i modellserien, och trots att modellen redan tagit enorma kliv (kommer du ihåg första generationen?) har ändå tredje generationen, som kom 2012, börjat kännas lite gammal på sistone. Konkurrenterna har sprungit förbi den, inte minst suv-syskonen inom samma koncern.

Större men också mindre

Nya Santa Fe är större än sin föregångare. Med 477 centimeter på längden är den exakt sju centimeter längre, men också 14,5 centimeter kortare än sjusitsiga Grand Santa Fe som den också ersätter i och med att nya generationen erbjuds i sjusitsigt utförande. (En helt ny åttasitsig suv med nytt, ännu okänt namn är på ingång, men förmodligen inte för den europeiska marknaden). Med sin nya längd är Santa Fe en centimeter kortare än koncernsyskonet Kia Sorento (som nyss ansiktslyfts).

Karossbredden är 189 centimeter, det vill säga den är en centimeter bredare än tidigare Santa Fe och en halv centimeter bredare än Grand Santa Fe. På höjden har den vuxit en gnutta i jämförelse gamla, om man räknar in takrailsen, annars är höjden densamma.

Avståndet mellan hjulaxlarna är 276,5 centimeter vilket är 6,5 centimeter mer än hos utgående generation, men det är också 3,5 centimeter kortare än hos Grand Santa Fe. Axelavståndet är för övrigt 1,5 centimeter kortare än vad det är på Kia Sorento.

Nya Santa Fe kan fås i sjusitsigt utförande och ersätter därför både gamla Santa Fe och gamla Grand Santa Fe. Krockgardinerna löper nästan hela vägen bak till tredje sätesradens ryggstöd.

Rymligare

Utrymmesmässigt ska nya Santa Fe vara ett kliv uppåt, säger Hyundai. Komforten ska vara högre i både andra och tredje sätesraden, även för vuxna passagerare, trots att bilen är rejält mycket kortare än utgående Grand Santa Fe. Huvudutrymmet mot taket i tredje sätesraden sägs vara 2,2 centimeter bättre än i Grand Santa Fe. Hur benutrymmet har justerats i tredje sätesraden får vi inte reda på, däremot att samma utrymmesmått är 3,8 centimeter längre för andra sätesraden.

Insteget till tredje sätesraden ska dessutom ha förenklats med en smart fällning av stolarna på andra raden via ett snabbt tryck på en knapp.

Bagageutrymmet har vuxit från 582 liter till 625 liter, om vi ser till nya Santa Fe i femsitsutförande. I sjusitsutförande med uppfälld tredje sätesrad ryms 130 liter. Övriga volymuppgifter för bagageutrymmet ber vi att få återkomma då de enda som finns i skrivande stund är de amerikanska och de mäter på andra sätt än vad vi gör på vår kontinent.

Större och ser fortfarande stor ut, men kanske inte riktigt lika klumpig som föregångaren.

Interiören

Insidan i nya Santa Fe är helt ny men stilen är ändå på något vis densamma i och med ”bågarna” som löper över instrumentbrädan och fortplantar sig in i dörrsidorna. Där slutar dock likheterna. I nya generationen har instrumentbrädan arbetats fram ur ett horisontellt perspektiv, inte vertikalt med mittkonsolen som väldigt dominerande som det var i gamla. Infotainmentskärmen är numera fristående delvis uppe på instrumentbrädan i stället för integrerad vilket även gjort att ventilationsgallren har kunnat placeras horisontellt undertill än vertikalt på var sida om skärmen. Det hela känns lite prydligare och knappförvirringen lär inte bli lika stor som tidigare även om antalet knappar fortfarande är många. Dock är de utspridda över olika ytor, inte bara en.

Mätarhuset är helt nytt och går att få i ett digitalt utförande som inte är helt olikt Volvos. I detta fall är hastighetsmätaren centrerad och mätare för bränsle, motortemperatur och varvtal är placerade i periferin. Det analoga utförandet bjuder på två mätare med varvtal till vänster och hastighet till höger. Dessa båda separeras av en liten digital display.

Ratten är även den helt ny och inte lika kraftigt V-formad som tidigare. Rattknapparna har dessutom samlats ihop och är inte lika utspridda som tidigare.

Som standard är infotainmentskärmen mer en stor plastgrunka med en fem tum stor skärm i mitten. 7-tumsskärmen ger lösningen en betydligt mer exklusiv känsla och bjuder på många uppkopplingsmöjligheter samt sammankoppling via Android Auto och Apple CarPlay.

Head up-display finns också. Denna projicerar en åtta tum stor bild ”på vindrutan” två meter framför bilen. Enligt Hyundai är denna så kallade HUD den ljusstarkaste på marknaden med en ljusintensitet på 10 000 candela per kvadratmeter.

Säkerheten

Hyundais nya storsuv kommer paketerad med en rad olika säkerhetssystem som ska förhindra eller lindra olycksrisken. Hyundai SmartSense heter säkerhetspaketet som innehåller bland annat döda vinkel-varnare, adaptiv farthållare, kollisionsvarnare med autobroms (fungerar även på fotgängare), bakvarnare med autobroms vid korsande trafik (exempelvis när man backar ut ur en parkeringsficka), filhållningsassistent, system som gör momentet att kliva ur bilen säkrare (varnar om ett fordon närmar sig när man är på väg att öppna en dörr), varningssystem för om man är på väg att glömma någon i baksätet (barn under heta sommardagar) och hastighetsbegränsare.

Bilens konstruktion ska också hålla en högre nivå av säkerhet än tidigare generation i och med tillkomsten av än mer höghållfasthetsstål, förbättrade deformationszoner och sex krockkuddar – två för främre passagerarna, sidokrockkuddar i framsätena och sidokrockgardiner.

Är du mobiltelefonmissbrukare? Då har du inga problem att fortsätta med det i nya Santa Fe.

Drivlinorna

Fyra bensin- och två dieselmotorer presenteras till nya Santa Fe varav fyra är aktuella för Europa. Båda dieslarna och två av bensinmotorerna. Av sistnämnda typ har vi 2,4 GDI och 2,4 MPI och av förstnämnda 2,0D samt 2,2D. Alla specifikationer är ännu inte presenterade men dieselmotorerna sägs ha 186 respektive 202 hästkrafter. I hemlandet Sydkorea presenterar även en 2,0-liters bensinare med turbo som ger 235 hästkrafter och i vissa regioner runt om i världen lanseras även en 3,5-literssexa som ersätter den gamla på 3,3 liter.

Samtliga motorer är sammankopplade med en åttastegad automatlåda och fyrhjulsdrift, HTRAC kallat, finns som tillval.

Några priser har ännu inte annonserats, inte heller när bilen når svensk mark.