Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi tittar närmare på helt nya och större Hyundai Kona
2 AV 2
Foto: Hyundai

Nya Hyundai Santa Fe visas upp

Kantigt och stor. Femte generationen av Santa Fe visas nu upp och liknar ingenting vi sett från Hyundai tidigare.

Santa Fe blir kantigare. Det konstaterade vi förra året när vi fick ta del av bilder tagna av vår spionfotograf. Nu är generation fem av Hyundais suv presenterad och nog är den kantig, inte ett veck känns igen från urmodellen lanserad för över 20 år sedan, en bil som i och för sig knappt hade några veck i plåten. Faktum är att nya Santa Fe har former vi inte sett från det sydkoreanska märket tidigare.

Nya kantiga Santa Fe noteras också för längre axelavstånd, mindre överhäng fram, markerade hjulhus och 21-tumshjul. Mest uppseendeväckande är kanske den rejält tilltagna bakdelen som Hyundai själv beskriver som ”terrasslik”.

1 AV 3
Foto: Hyundai
2 AV 3
Foto: Hyundai
3 AV 3
Foto: Hyundai

Hela bilen genomsyras av en ”H-design” (ständigt återkommande i pressmeddelandet) vilket även märks invändigt. Det är i princip bara ratten och de manuella vreden som bjuder på runda former liksom den böjda skärmlösningen som förenar det digitala förarklustret med den 12,3 tum stora infotainmentskärmen.

Foto: Hyundai

Digital teknik ligger i tiden liksom återanvända och hållbara material – även hos nya Santa Fe. Innertaket, bilmattorna, andra och tredje radens ryggstöd är gjorda av återvunnen plast medan instrumentbrädan och dörrklädseln är gjorda av miljövänligt konstläder.

Några specifikationer tillkännages inte dagsläget, de får vi först i augusti när modellen har ”riktig” premiär på tillverkarens Youtube-kanal.