Nya Hyundai Veloster officiell – fortfarande asymmetrisk
På bilsalongen i Detroit visar Hyundai upp nya Veloster i fyra olika utföranden – en vanlig Veloster ”tvånolla”, en Veloster Turbo, en Veloster R-Spec Turbo och värstingen Veloster N. Samtliga har tre sidodörrar.
För svenskt vidkommande är en ny generation Hyundai Veloster möjligtvis inte världens största nyhet, modellen har ju inte direkt rosat vår marknad med endast 34 registrerade exemplar de senaste fyra åren (dock har den inte saluförts det senaste dryga året). Men modellen har gjort bättre ifrån sig på andra marknader, inte minst i USA där mellan 25 000 och 35 000 exemplar sålts årligen, bortsett från fjolåret samt introduktionsåret som bjöd på lite sämre siffror. Visserligen inga jättevolymer, men klart bättre än de 218 Veloster som såldes i Europa under 2016.
Ojämn fördelning
Den stora frågan när nu nya Hyundai Veloster visas upp på bilsalongen i Detroit är så klart hur stort dörrantalet är. Svaret på frågan är att koreanerna har valt att behålla den udda lösningen med två dörrar på ena sidan och en dörr på andra. En dyr lösning redan på föregångaren då Hyundai tillverkade två spegelvända karosser för att främja försäljningen på samtliga marknader – de som har högertrafik och de som har vänstertrafik.
Formerna känns igen från första generationen med linjerna är skarpare och känns mer moderna. Föregångaren var betydligt mjukare i sin framställning, lite mesigare skulle man kunna säga. Nykomlingen har anammat märkets senaste formspråk med argare blick (strålkastare) och kantigare gap (grill).
Baken har fortfarande ett eget utseende men svansföringen är inte riktigt lika hög. Bakrutan är fortfarande väldigt låg men den har blivit bredare och bakåtsikten ser helt klart ut att gynnas av rutans nya form.
Modernare
Interiören är helt ny med rakare linjer. Mer konventionellt helt enkelt. Föregångaren hade en instrumentbräda som man skulle kunna säga sluttade mot mitten, mot mittkonsolen. Hyundai har helt gått ifrån denna stil som klart kan förknippas med 2000-talets första årtionde.
Knappar och reglage är mer logiskt placerade och ser inte längre ut att vara arrangerade som på en allt i ett-ljudanläggning från Pioneer under 1990-talet.
Infotainmentskärmen har flyttat upp ett snäpp. Tidigare var den integrerad i mittkonsolen, numera är den mer fristående precis som senaste modenycket vill ha det.
Självklart har den åtta tum stora skärmen berikats med det senaste i teknikväg, bland annat HD-radio, Apple Siri-integration samt allt det som Hyundai Blue Link innehåller i uppkopplings- och assistansväg.
Baksätespassagerarna har beretts lite mer plats för benen, men i huvudhöjd ser det fortfarande ut att vara trångt. Skillnad mot tidigare är att bakrutan inte längre sträcker sig upp över hjässan på de åkande vilket möjligtvis ger sämre ljusinsläpp, men å andra sidan verkar de bakre sidorutorna ge lite mer av den varan än tidigare. Baksätet är fortfarande strikt tvåsitsigt eftersom de båda sätesplatserna åtskiljs av ett förvaringsfack samt två dryckeshållare med mer eller mindre exakt samma utformning som i föregångaren.
Ny undertill
Hyundai har jobbat med chassit för att få upp körglädjen och komforten några nivåer. Bakaxelkonstruktionen av multilänktyp är ny och på turbomodellerna är både den och hjulupphängningen i framvagnen vässad på allehanda vis. Torque vectoring-teknik har tagit plats i modellen och det oavsett motoralternativ.
Motorerna
Instegsalternativet är en 2,0-liters sugmotor (bensin) på 149 hästkrafter och 179 newtonmeter som arbetar enligt Atkinson-cykelns mönster. Maskinen kan kopplas till antingen en sexväxlad manuell låda eller en sexstegad automatlåda.
Nästa motoralternativ heter kort och gott Turbo och består av en 1,6-liters bensinmotor som ger 204 hästkrafter och 265 newtonmeter varav sistnämnda kan höjas till 275 newtonmeter under korta perioder med hjälp av en overboost-funktion. Denna maskin kan kopplas samman med antingen en sexväxlad manuell låda eller en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.
Turbo-varianten kan även specificeras som R-Spec som ger utseendet lite distinkta detaljer.
Toppversione-N
Värstingalternativet heter så klart Veloster N där N:et symboliserar märkets prestandamodeller. Bokstaven valde man för att knyta an till Nürburgring, den världsberömda bana där N-modellerna sägs testas intensivt innan de släpps.
Veloster N har en 2,0-liters turbomaskin på 275 hästkrafter och 353 newtonmeter. Maskinen är således densamma som i i30 N där den i vassaste utförandet ger just nämnda siffror. i30 N finns även i ett mildare 250-hästarsutförande, dock fortfarande med 353 newtonmeter.
Som sig bör på N-modellen är det mesta förstorat och förbättrat. Bromsarna är vassare, hjulen större och likaså bakvingen. Fronten har gjorts aggressivare för optimerad kylning av maskin och bromsar, bakdiffusorn har ett eget utseende med två grova, mullrande ändrör på vardera sida om den i stället för två i mitten. Veloster N har dessutom en elektroniskt styrd differentialbroms.
Eftersom bilen presenteras i Nordamerika, regionen där den säljer bäst, visas den inte med något dieselalternativ under huven.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se