Nya Jaguar XF officiell – fakta, bilder och filmer
Vid en storslagen presentation i London under tisdagen dök den upp – helt nya Jaguar XF. Med låg vikt och motorer som sträcker sig från ren och skär snålhet till absolut muskelstyrka kliver den fram som en ren attack mot de tyska konkurrenterna.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Det var hösten 2007 som den presenterades, efterträdaren till S-Type som inte riktigt hade levt upp till förväntningarna. XF kom som det första verkligt skarpa, brittiska alternativet till tyska E-segmentbilar i premiumklass: Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass.
Nu har XF generation ett tjänat ut sin roll och in på scenen rullar nu generation två med krispigare linjer som förvisso känns igen från tidigare, men som också lånar mycket från lillebror XE, en annan av Ian Callums senaste skapelser. Bakifrån är nya XF och XE så pass lika att ett otränat öga förmodligen har svårt att se skillnad på dem vid en första anblick.
Nya XF följer samma mönster som lillebror XE när det kommer till låg vikt. iQ-plattformen med massor av aluminium är densamma men anpassad för att kunna hantera XF som är en storlek större. Eftersom konstruktionen innehåller 75 procent av lättviktsmetallen är nya XF upp till 190 kg lättare än föregångaren. Exaktare siffror än så bjuds vi inte på i dagsläget. Jaguar uppger också att 163-hästars dieselversionen med manuell låda ska vara 80 kg lättare än närmaste konkurrent.
Den nya konstruktionen för, förutom låg vikt, också med sig 28 procent högre vridstyvhet än hos föregångaren. Det ger högre krocksäkerhet men också en följsammare och skarpare bil vid lite mer inspirerad körning.
Viktfördelningen över fram- och bakaxeln har optimerats till 50:50.
Nya generationen är faktiskt inte större än föregångaren, tvärtom faktiskt. Sju millimeter kortare och tre millimeter lägre ger oss en bil som är 495,4 centimeter lång och 193,6 centimeter bred. Vad som i stället har vuxit är axelavståndet som numera mäter 296 centimeter, drygt fem centimeter mer än tidigare. Det ger bättre interiöra utrymmen och Jaguar nämner att centimetrarna har främst hamnat i baksätet som sägs vara klassledande sett till utrymmet. Det längre axelavståndet för också med sig kortare överhäng fram och bak vilket ger bilen ett lite annorlunda utseende när den betraktas från sidan.
Jaguar har jobbat vidare med Ingenium-motorfamiljen som lanserades i samband med XE. Snålast till nya XF är 163-hästarsdieseln med 380 newtonmeter och manuell låda som sägs släppa ut 104 gram koldioxid per kilometer. Räknar vi rätt betyder det en förbrukningssiffra på 0,39 liter per mil vid blandad körning. Det är snålt för att vara en bil på nästan fem meter. Exempelvis BMW kommer inte ned i den siffran med sin 5-serie som i 518d- och 520d-utföranden med 150 respektive 184 hästkrafter kommer ned i 0,42 respektive 0,41 liter per mil som lägst. Jaguar utropar faktiskt nya XF med 163-hästarsdieseln som snålast i klassen av bilar som inte hybrider.
Ytterligare två dieselalternativ finns. En 180-hästarsversion med 430 newtonmeter som är av samma 2,0-literskonstruktion som 163-hästarsvarianten. Vad den förbrukar och släpper ut är ännu inte officiellt. Dessa båda tvålitersdieslar kan antingen paras ihop med en sexväxlad manuell låda eller en åttastegad automatlåda.
Sista dieselalternativet är en V6-maskin på 3,0 liter. Med hjälp av twin turbo-teknik ger den 300 hästkrafter och hela 700 newtonmeter. Till motorn hör en åttastegad automatlåda.
Bland bensinmotorerna finns en 2,0-litersvariant med turbo som ger 240 hästkrafter och 340 newtonmeter samt en V6:a på 3,0 liter som med kompressor levererar antingen 340 hästkrafter och 450 newtonmeter eller 380 hästkrafter och 450 newtonmeter. Samma maskin i båda utföranden hittar vi sedan tidigare i F-Type. Bensinalternativen kommer, precis som stora dieseln, standardutrustade med automatlåda med åtta växlar.
Nya XF erbjuds redan från start med fyrhjulsdrift, något som kom till föregångaren först efter några år. Det nya torque on demand-systemet använder kedjedrivning i stället för tandhjul vilket sägs spara vikt, sänka ljudnivån samt vara effektivare.
Precis som hos F-Type är systemet utrustad med IDD, Intelligent Drivline Dynamics, som hela tiden analyserar respektive hjuls status och därmed blixtsnabbt kan justera vart och ett av dem för att optimera grepp och stabilitet.
Från lillebror XE har XF hämtat ASPC, All Surface Progress Control, som är en tekniskt detalj hämtad från Land Rovers många års erfarenhet från körning på andra underlag än asfalt. ASPC kan ses som en farthållare för låga hastigheter mellan 3,6 och 30 km/h. Utan att föraren behöver röra pedalerna styrs bromssystemet och gasresponsen för att ge optimalt med dragkraft utan att slira, även i situationer med väldigt hala underlag.
Interiören är helt ny och är betydligt modernare än den hos utgående generation. Mest iögonfallande är den 10,2 tum stora infotainmentskärmen på instrumentbrädans nederdel strax ovanför mittkonsolen. Skärmen har Dual View-teknik som möjliggör en bildyta som presenteras för föraren, till exempel navigationsvägledning, och en bildyta som presenteras för passageraren fram som exempelvis kan titta på film. Jaguar har jobbat för att få upp hastigheten i det nya InControl Touch Pro-infotainmentsystemet och därför det en SSD-disk som står för lagringen och beräkningarna görs av en fyrkärning processor.
Framför ratten finns en ännu större skärm som presenterar mätarklustret och mycket annat. Denna är på hela 12,3 tum.
Säkerheten lär vara hög i nya XF och Jaguar lovar att bilen kan utrustad med ett stort urval av körassisterande funktioner som ger både tryggare och behagligare körning. Nya XF är dessutom Jaguars första modell som har full-LED-strålkastare.
Det är allt vi bjuds på i dag. Jaguar lovar att berätta mer om nya XF när det är världspremiär på bilsalongen i New York den 1 april. Kanske, kanske får vi då också reda på om nya XF kommer som Sportbrake
, det vill säga som kombi. Det lär den göra.
https://youtu.be/T1DhkMLyrtIGilla på Facebook för fler videoklipp!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se