Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Jaguar XF Sportbrake officiell – fakta och bilder

Drygt två år efter presentationen av XF generation två är det nu dags för kombiversionen XF Sportbrake att visa upp sig för första gången. Bland nyheterna hittar vi mer utrymme för både passagerare och bagage.

För fem år sedan gav Jaguar sig in i kombifajten igen efter tre års frånvaro. Jaguar XF Sportbrake tog vid där X-Type Sportwagon hade avslutat, eller inte riktigt eftersom ”efterträdaren” var så mycket mer Jaguar än föregångaren som i grunden var en Ford Mondeo.

För två år sedan kom nya generationen XF, men endast som sedan. Det var inte glasklart att kombiversionen skulle få en efterträdare. Jaguar sa exempelvis att kombibilar inte riktigt är deras grej, men tydligen är de det eftersom de nu presenterar nya XF Sportbrake. Förmodligen har de svårt att se på när konkurrenterna, främst ”de tre tyskarna”, kör på hårt i övre mellanklassens (E-segmentet) kombisegment. Hur som helst…

Syskonlikhet, men ändå inte...Syskonlikhet, men ändå inte...Syskonlikhet, men ändå inte...
Syskonlikhet, men ändå inte...

Formerna

Nya Jaguar XF Sportbrake är ett av de stilfullare alternativen bland kombibilarna i denna klass. Bakom linjerna ligger som vanligt Jaguars designchef Ian Callum som är bra på att trolla fram former som berör. Precis som sin föregångare är det formerna som har fått stå i första rummet. Det syns tydligt att det rör sig om en XF även om bakänden har fått en hel del egna detaljer. Stötfångaren är anpassad för matcha bakluckan, så även bakljusen som har fått ett eget utseende även om grundformen är densamma. Modellen är inte lika rund över rumpan som sin företrädare och D-stolparna är inte längre svarta för att simulera ett svävande takparti (föregångaren hade enbart kromlisten som avslöjade de bakre takstolparna). Helheten hos nya XF Sportbrake andas mer sportighet än vad första generationen lyckades med. Och det är just vad Ian Callum har haft siktet inställt på; kombin ska upplevas som lika sportig som sedanen.

Lastar mer än Volvo V90

Precis som sedanversionen är kombin kortare än sin föregångare. Sex millimeter kortare än den (sedanen är sju millimeter kortare) men axelavståndet är utsträckt med 5,1 centimeter till 296 centimeter. Det ger bilen kortare överhäng fram och bak än tidigare, något som syns i alla fall fram.

Längre axelavstånd brukar ge bättre interiöra utrymmen och så är fallet också med nya XF Sportbrake som ska bjuda på bättre benutrymmen men även mer plats i höjdled.

Även bagageutrymmet har vuxit men det är inte med mycket. Mellan 565 och 1 700 liter ryms beroende på om baksätesryggen är upp- eller nedfälld. Gamla XF Sportbrake rymde mellan 550 och 1 675 liter.

Nya XF Sportbrakes siffror är nästan identiska med nya BMW 5-serie Touring som rymmer mellan 570 och 1 700 liter. Jämfört med Volvo V90 går XF Sportbrake segrande ur bagageutrymmesstriden då V90 rymmer mellan 560 och 1 526 liter. Däremot får, precis som övriga konkurrenter, ”Jaggan” se sig besegrad av Mercedes E-klass Kombi som rymmer mellan 670 och 1 820 liter.

Jaguar har en fin finess som Volvo inte kan erbjuda sina kunder. Jaguar XF kan, precis som BMW 5-serie Touring och Mercedes E-klass Kombi, fälla bakre ryggstödet enligt tredelarsprincipen med proportionerna 40 procent, 20 procent och 40 procent. Volvo har, till skillnad från samtliga konkurrenter, valt 60/40-delning. Märkligt.

Lastutrymmet är sett till volymen nästan identiskt med BMW 5-serie Tourings, det vill säga större än vad Volvo V90 kan erbjuda.Lastutrymmet är sett till volymen nästan identiskt med BMW 5-serie Tourings, det vill säga större än vad Volvo V90 kan erbjuda.Lastutrymmet är sett till volymen nästan identiskt med BMW 5-serie Tourings, det vill säga större än vad Volvo V90 kan erbjuda.
Lastutrymmet är sett till volymen nästan identiskt med BMW 5-serie Tourings, det vill säga större än vad Volvo V90 kan erbjuda.

Maskinerna

Motorerna till XF Sportbrake hämtas över från sedanversionen och för den som är sugen på diesel finns alternativen radfyra på 2,0 liter och V6 på 3,0 liter. Förstnämnda finns med tre olika effektuttag; 163 (bakhjulsdrift), 180 (bak- alternativt fyrhjulsdrift) samt 240 hästkrafter (fyrhjulsdrift) medan V6:an endast finns med 300 hästkrafter och bakhjulsdrift.

Bensinalternativen är få, det finns nämligen endast ett, men den kan fås med antingen bak- eller fyrhjulsdrift. En rak fyra på 2,0 liter och 250 hästkrafter är det som gäller.

Det finns ett bensinalternativ till, en V6:a på 3,0 liter med 380 hästkrafter och fyrhjulsdrift, men denna maskin kommer inte till Europa utan säljs endast i USA, Kina och Mellanöstern.

Till samtliga motoralternativ ingår automatlåda, förutom 163-hästarsdieseln som har manuell låda som tillval. Det är just detta alternativ, 163 hk och manuell låda, som är snålast av alla modellversioner med 0,45 liter per mil och 118 gram koldioxid per kilometer.

Den teknik och de utrustningsmöjligheter som finns till sedanversionen finns även till nya XF Sportbrake, exempelvis Intelligent Driveline Dynamics, All Surface Progress Control (Land Rovers pryl från början), InControl Touch Pro, mätarhusskärm på 12,3 tum, full-LED-strålkastare och mycket annat.

Prislappen

Jaguar har redan öppnat upp för beställningar men några svenska priser finns ännu inte. I Storbritannien kostar nya XF Sportbrake (diesel 163 hk) från motsvarande 388 000 kronor vilket gör den billigare än exempelvis BMW 5-serie Touring som i England kostar från motsvarande 426 000 kronor (520d med 190 hk).