Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Jaguar XF visar upp interiören

Sedan Jaguar XE stormade in på scenen har det varit relativt tyst från storebrodern XF:s håll. Men nu får vi ta del av hur nya upplagan hos det större syskonen ser ut på insidan.

Jaguars konkurrent till 5-serie, A6 och E-klass – XF – har numera åtta år i livet och det är dags att tänka på pensionen. En ny XF-generation har varit under utveckling de senaste åren men på grund av nya lillebrorsan XE har världens fokus legat åt ett annat håll. Nu börjar det dock bli dags för nya XF att kliva fram och ta plats och Jaguar börjar så smått ge oss småbitar av den, i dag i form av första interiörbilden.

Precis som tidigare är det en instrumentbräda som breder ut sig och smälter ihop med dörrsidorna. Men linjerna är rakare och renare, och jämfört med XE är intrycket mer bastant. Dock finns det en hel del detaljer som är gemensamma med XE:s motsvarigheter, exempelvis den treekrade ratten och mittkonsolen upp till den större infotainmentskärmen. Ventilationsutblåsen och mätarhuset är däremot helt annorlunda.

Kvar är vredet som utgör växelväljaren, men placeringen är annorlunda. Mitt på mittkonsolen i stället för på sidan som vetter mot föraren.

Enligt Jaguar kan vi förvänta oss oöverträffade nivåer av elegans, lyx, komfort och teknik.

Utsidan får vi inte se mer av än den överblicksbild ovanifrån som syns nedan. Där noterar vi ett utseende som bär stora likheter med XE men med en längre taklinje och mer vidsträckt huv.

Jaguars designchef tror att helt nya XF kommer att vara snyggast i sin klass med elegans och proportioner som genomsyrar en stor självkänsla. Den sägs vara trogen Jaguars starka tradition av sportiga sedaner men samtidigt vara helt egen.

Nya Jaguar XF baseras tekniskt på samma plattform som XE, det vill säga iQ som till stora delar består av aluminium. Med låg vikt, ny teknik och nya Ingenium-motorfamiljen ska prestanda och bränsleeffektivitet ligga i absoluta toppklass. Snålaste motorn sägs leverera en förbrukningssiffra under 0,4 liter per mil.

Nya XF lanseras någon gång senare i år, men först är det premiärvisning om en vecka.

 

https://youtu.be/FRSOoK_NVVo

Gilla på Facebook för fler videoklipp!