Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090319-nya-jaguar-xj090319-nya-jaguar-xj090319-nya-jaguar-xj
090319-nya-jaguar-xj

Nya Jaguar XJ visas i sommar

I sommar tänker Jaguar låta bilintresserades blickar riktas mot London. Britterna planerar nämligen att visa en helt ny generation XJ som ska skilja sig kraftigt från dagens modell.

Nuvarande Jaguar XJ presenterades första gången 2002, vilket man kanske inte kan tro med tanke på att den senaste generationen mer eller mindre ser exakt likadan ut som tidigare upplagor. Nu verkar det som att den klassiska Jaguar-designen är på väg ut till förmån för ett betydligt modernare formspråk. De nya linjerna introducerades på XF och ska nu spridas uppåt i modellprogrammet. Jaguar-puritaner våndas måhända över de modernistiska formerna, men det går inte att förneka att XF:s försäljningsframgångar har gett ett lyft för märket.

När det nu börjar bli dags för en ny XJ vill Jaguar återupprepa succén. Enligt brittiska Autocar ska en ny generation XJ presenteras i London i sommar. En insatt källa som Autocar har talat med säger att folk inte kommer att vara förberedda på vad som komma skall. Källan antyder även att nya XJ ska vara ritad enligt samma tema som lillebror XF och det gamla Jaguar-konceptet C-XF (bilderna). Formerna ska dock vara ännu mer dramatiska och iögonfallande. Det låter som att vi kan vänta oss en bil som avviker kraftigt från nuvarande XJ. Även i interiören väntas stora förändringar. Den futuristiska instrumenteringen i XF väntas föras över, inklusive det läckra runda växelväljarvredet. 

Nya XJ, som går under projektnamnet X351, påbörjades som ett ansiktslyft att nuvarande generation. Ganska snart förvandlades projektet dock till att gå mot en helt ny modell. Nya XJ ska byggas på en ny aluminiumkonstruktion med en helt ny uppsättning motorer. Storsäljaren väntas bli en treliters V6 diesel med dubbel turbo och 271 hästkrafter. Det ryktas även om en nedtrimmad version av samma motor som ska ge 235 hästkrafter. Självklart kommer även ett värstingalternativ i form av XJR. Med en femliters V8 på drygt 500 hästkrafter ska XJR för första gången på allvar utmana de uppumpade tyskarna.

Läs mer