Jeep Cherokee 2014

Nya Jeep Cherokee – en Pontiac Aztek-reinkarnation?

Jeep visar redan nu upp nya Cherokee, i god tid innan avtäckningen på New Yorks bilsalong i vår. Med nya Cherokee har Jeep verkligen varit våghalsiga. Utseendet är något alldeles extra och för tankarna till världens fulaste bil.

 Låt oss fokusera på bilderna först och främst. Jeeps suv i mellanklassen med det så välkända modellnamnet har verkligen fått ett utseende som inte undgår någon. Snyggt eller fult är upp till var och en att avgöra, men visst får man vibbar av Pontiac Aztek (bilden till höger) som av väldigt många tituleras världens fulaste bil. Avgörande för liknelsen är strålkastararrangemanget.

Jeep har valt att släppa bilder på nya Cherokee i nedlackat utförande. Vi tror oss förstå deras drag. Om vi tittar på bilden här intill som amerikanska Jalopnik har kommit över ser vi nya Cherokee i standardutförande, det vill säga med stötfångare, tröskellådor och hjulhus dekorerade med svart plats.

Nu släpper vi utseendet. Jeep berättar kort att nya Cherokee har fått exemplariska köregenskaper (bättre än storebror Grand Cherokee får vi hoppas) och bränsleekonomi som är mer än 45 procent bättre än hos utgående generation (som heter Liberty i Nordamerika).

 Några närmare specifikationer ger Jeep oss inte i dag men förhandssnacket handlar om en bensinfyra på 2,4 liter samt en bensin-V6 på 3,2 liter. En dieselspis på 2,0 liter kan vara aktuell för Europa, liksom en 3,0-litersdiesel.

Försäljningen påbörjas under tredje kvartalet 2013.