Jeep Cherokee

Nya Jeep Cherokee redo att inta Europa

För snart ett år sedan var det världspremiär i USA för nya Jeep Cherokee. Nu är det dags för modellen att ta klivet över till Europa och bilsalongen i Genève nästa månad blir första platsen för allmän beskådan.

Senaste generationen Jeep Cherokee säljs redan i hemlandet USA sedan förra året med en prislapp som börjar på 22995 dollar (motsvarande 150000 kronor).

 På bilsalongen i Genève i början av mars visar nya Cherokee upp sig för europeiska kunder för första gången. Bilen vi kommer att få se där är utseendemässigt identisk med den amerikanska.

Under huven skiljer sig motorutbudet delvis mellan de båda kontinenterna. En fyrcylindrig turbodiesel på 2,0 med 350 newtonmeter och antingen 140 eller 170 hästkrafter. Den effektsvagare motorn kommer med en sexväxlad manuell låda medan den starkare är kopplad till en nyutvecklade, niostegade automatlådan från ZF.

Bensinmotorn V6 Pentastar på 3,2 liter med 272 hästkrafter och 315 newtonmeter kommer också hit, medan den mindre 2,4 litersmaskinen Tigershark med senaste generationen MultiAir-teknik enbart lanseras i Ryssland och Mellanöstern. 177 hästkrafter och 229 newtonmeter utvecklar den.

Tre olika fyrhjulsdriftsystem finns till nya Cherokee. Enklaste versionen är Active Drive I som per automatik kopplar bort drivningen på bakhjulen när de inte behövs. Ett snäpp upp finner vi Active Drive II som har lågväxelfunktion. Värstingsystemet heter Active Drive Lock med differentialspärr över bakaxeln, för extra duglighet i svårare terräng.

Några svenska prisuppgifter finns ännu inte, utan vi tippar att de presenteras i samband eller kort efter premiären i Genève.

Läs mer om nya Jeep Cherokee via länkarna under det digra bildgalleriet.