Nya Jeep Grand Cherokee – direktrapport från provkörningen
PeO Kjellström är tillbaka i USA igen, denna gång för att provköra nya Jeep Grand Cherokee som verkar vara bättre än någonsin. Men vad är det som gör den bättre? Läs direktrapporten så har du svaret.
Förra helgen NASCAR utanför San Francisco. Efter några dagar på svensk mark är du nu tillbaka i samma stad igen! Vad händer denna gång, PeO Kjellström?
– Det är provkörning av en helt ny Jeep Grand Cherokee. Jag är ensam svensk journalist den här gången också.
Coolt. Vad är nytt då?
– Allt. Karossen är rundare än tidigare, interiören är helt ny och förmodligen den bästa i en amerikansk bil någonsin. Det säger kanske inte så mycket men den ser bra ut och materialvalet är bra. Bilen har inte längre stel axel utan multilänk bak och bara en sådan sak som att baksätesryggen är delbar, nedfällbar och justerbar i tre lägen.
På motorsidan?
– Stor amerikansk V8 förstås, Hemi, på 352 hästkrafter samt en helt ny V6 på 3,6 liter och 286 hästkrafter. Bränsletörsten är ganska stor redan i sexan, 1,14 liter milen vid blandad körning. Men det mest intressanta för Sverige får vi inte köra. Och Jeep-folket vill heller inte prata om den trelitersdiesel som kommer i april-maj nästa år. Cherokee med bensinmotor kommer i slutet av året.
Fyrhjulsdrift förstås?
– Ja, för Europa. I USA säljs den även som bakhjulsdriven främst i de södra delarna. Den kommer med två olika fyrhjulsdriftsystem och i den mer specade versionen Overland går det att få elektrisk differential i bakaxeln. De flesta bilar som går till Europa är Overland.
Okej, något annat?
– Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Kvaliteten är bättre än någonsin och nu finns det även luftfjädring som tillval. Det är det enda vi fått köra och den ger bilen bra vägegenskaper. Jeep Grand Cherokee är faktiskt ganska hårt satt, för att vara amerikansk då. Vi har kört bilen med europeisk fjädring. Fjädringen kan höjas och ge upp till 27 centimeter markfrigång.
Selec-Terrain är en annan nyhet som tillåter föraren att ställa in olika parametrar av fyrhjulsdriften i fem olika lägen beroende på underlaget.
Några priser?
– Nej, ingenting är sagt. Billigaste fyrhjulsdrivna, Laredo, kostar cirka 33 000 dollar i USA, men det säger ju inte så mycket om vad priset blir i Sverige.
Okej, när ser vi dig hemma igen?
– Kroppsligen på onsdag, men det lär väl ta en stund att komma tillbaka efter flighten. Elva timmar till Frankfurt suger!
I agree, men lycka till. Vi syns!
– Tackar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se