Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Jeep Grand Wagoneer ska konkurrera med Range Rover

I dagsläget är Grand Cherokee Jeeps flaggskepp. Om ungefär fyra år får Grand Cherokee se sig förpassad till att vara tvåa på stegen då Grand Wagoneer kommer.

– En del av min plan säger att det finns utrymme ovanför Grand Cherokee. Jag har alltid pratat om en Grand Wagoneer och den är för mig ett stort fokus och en vilja att fylla ut varumärket på toppen.

Orden kommer från Jeeps globala varumärkeschef Michael Manley som har pratat med Autocar. Uttalandet är i samma anda som det han gjorde på Paris bilsalong för bara en dryg månad sedan. Då sa han att han tror mycket på Grand Wagoneer och att den på ett väldigt effektivt sätt kommer att konkurrera med premium-suvarna som finns i dag.

Bland de suvar som i dag klassas som premium finns det en drös med tyska bilar, men Michael Manley tänker sig främst Land Rovers suvar och då framför allt Range Rover – en modell som har lite av epitetet ”premium-suvarnas suv”. Men även nya Range Rover Sport och kommande nya Land Rover Discovery är naturliga konkurrenter.

– Jeep och Range Rover har historiskt sett alltid konkurrerat med varandra. Range Rover är det andra rena suv-märket i världen. Så de kommer att vara våra konkurrenter, säger han.

På frågan om Grand Wagoneer och kommande suven Maserati Levante blir konkurrenter svarar Manley att de båda modellerna lirar i två olika klasser eftersom Jeep och Maserati är väldigt olika varumärken. Samtidigt kommer de båda suvarna att dela på vissa komponenter, i och med att de ingår i samma stora koncern.

Nya Jeep Grand Wagoneer är tänkt att lanseras 2018.

På bilden ovan ses en av de sista årgångarna av Jeep Grand Wagoneer. Modellen har sin grund i tidigt 1960-tal (Wagoneer) och blev populär i USA. 1991 lades modellen ned när den så småningom ersattes av Grand Cherokee. Modellnamnet Grand Wagoneer levde kvar ytterligare några år efter nedläggningen då Grand Cherokee på vissa marknaden hette just Grand Wagoneer.