Foto: Kia

Nya Kia Carens är en suv

MPV-segmentet har länge varit ett borttynande slag och nu ser vi ännu en modell förvandlas till suv. 

Minns du Peugeot 5008 när den dök upp för sisådär 11-12 år sedan? Modellen var då en MPV, men när nästa generation tog över för snart fem år sedan hade 5008 förvandlats till en suv. Fler modeller har gått (nästan) samma öde till mötes, exempelvis har Ford plockat bort B-Max och C-Max för att fokusera på suvar.

Nu står det klart att Kia, som redan har en mängd suvar i sitt globala utbud, gör om en MPV-modell till suv. I dag får vi nämligen se skisser på nya Kia Carens som inte på något vis ser ut som tidigare eftersom namnet framöver ska pryda en Sport Utility Vehicle, eller suv som typen förkortas till i dagligtal.

Foto: Kia

Kia Carens generation RP (fjärde generationen som kom 2013) har inte sålts på den europeiska kontinenten de senaste tre åren. Europeiska kunder sprang uppenbarligen inte man ur huse för att köpa en kompakt bil med plats för upp till sex åkande utöver föraren.
Försäljningen av Carens i Europa låg stabilt runt 20 000 exemplar om året, ungefär en fjärdedel av vad Kia Ceed mäktade med och i jämförelse med suven Kia Sportage var Carens rejält akterseglad. Sportage uppvisade uppemot 600 procent högre försäljningsvolymer.

Foto: Kia

Carens är kanske ett förgånget modellnamn i Europa, men i Indien kommer Carens att leva kvar, det är nämligen där, närmare bestämt i staden Gurgaon, som nya Carens har världspremiär om en dryg vecka. Och i dag får vi alltså ta del av så kallade teaserbilder som visar utsidan av bilen samt en glimt av förarmiljön.

Nya Kia Carens lär så småningom säljas även på marknader utanför Indien, men om den kommer till Europa återstår verkligen att se. Här är utbudet av Kia-crossovers och -suvar redan gediget.