Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Carens kommer till Paris

I senaste numret av Teknikens Värld begagnattestas Kias minibuss Carens. Vi vet inte om Kia såg det som ett tecken, men nu är i alla fall en helt ny generation Carens på väg in, och den premiärvisas på bilsalongen i Paris.

Dessa två skisser är det enda som hittills har kommit ut i bildväg vad det gäller nya Kia Carens, men de ger nog ändå ett rätt bra hum om vilket utseende vi kan förvänta oss på nya Kia Carens, och att linjerna ligger i linje med Kias nya formspråk (som vi bland annat har sett på nya Cee'd).

Dagens Carens har funnits på marknaden sedan 2006 och är andra genrationen av bilmodellen (första kom redan 1999), men efter sex år på marknaden är tiden mogen för avlösning att komma, när resten av Kias modellprogram har tagit stora kliv framåt.

Nya Carens kommer att baseras på samma bottenplatta som just Cee'd (och även syskonbilen Hyundai i30), och likt sin märkesgelik kommer motorprogrammet bestå av 1,4- och 1,6-litersmotorer, med både bensin och diesel som drivmedel.

Kia själva beskriver bilen som att den ska ha en lägre taklinje, längre hjulbas och större hjul (upp till 18 tum). Dessutom ska den ha en kromad midjelinje. Tidigare har man också sagt att nya Carens ska komma att ersätta både dagens Carens och den större minibussen Carnival i Kias modellprogram. Därför antar vi att den inte bara kommer som femsitsig (även om det är det som visas först), utan så småningom även i en förlängd, sjusitsig version.

Premiär blir den 27 september, på bilsalongen i Paris. Innan dess bör vi i alla fall ha riktiga bilder att visa upp.