Nya Kia Ceed GT officiell

Kias golfklassare i träningsoverall är snart här. Debuten sker i Paris men här är de första bilderna och datan.

Gick du inte igång av vår provkörning av nya Kia Ceed med den minsta motorn på en liter? Då kanske Ceed GT kan passa. Versionen är nu officiell och rullas ut exklusivt på den europeiska marknaden under första kvartalet 2019.

Bilen har en 1,6-liters GDI-motor med turbo på 206 hästkrafter och 265 newtonmeter som kopplas samman med en sexväxlad manuell låda eller en sjustegad automatare med dubbelkoppling mot extra ersättning. Med automatlådan kommer också möjlighet att ställa in olika körlagen.

Välbekant GT-knep på Ceed GT som rymmer 395 liter – precis som urversionen.

GT har unikt grillmönster och fronten skiljer sig från grundversionen med större luftintag och blanksvarta och röda inslag. Baken följer samma stil och har även större avgasrör. Längs karossidorna löper en skarpare tröskel även de med rött och svart inslag.

Originalhjulen mäter 18 tum och bromsoken är rödmålade. GT har fem millimeter lägre markfrigång än urversionen. Om du inte gillar den vita bilen på bilderna så finns det sju andra kulörer att välja på.

Invändigt ser det ut som i vanliga Ceed men här finns sportstolar, svart innertak, sportratt och aluminiumdetaljer på pedalerna. Har du valt automatlådan har du även paddlar vid ratten. Motorljudet är förstärkt inne i kupén.

Röda sömmar och aluminumlook på pedalerna i sann GT-anda. Här med automatlådan som är extra tillbehör.

GT-modellen har testats fram under ett halvår och ska passa lika bra på motorvägen, på slingriga alpvägar som i storstaden. Den har hårdare fjädring än vanliga Ceed och skarpare styrning (2,44 rattvarv mellan maximala utslag) utan att för den delen tumma på komforten. GT kommer som vanliga Ceed med stabiliseringssystem men även med torque vectoring-teknik som motarbetar understyrning.

De ventilerade bromsskivorna mäter här 320 istället för 288 millimeter som hos vanliga Ceed och är också tre millimeter tjockare.

Ceed GT och ProCeed GT täcks av under Parissalongen som öppnar den 4 oktober och börjar byggas i Žilina-fabriken (se klipp nedan) i Slovenien i november.

Modellnamnet Ceed GT kom 2013, vår provkörning av den första modellen kan du läsa här

.

https://youtu.be/zDfB7K__WIQ