Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Ceed Sportswagon officiell – lastar 625 liter

I går skrev vi om att två bilder på nya Kia Ceed Sportswagon läckt ut på nätet. Nu har modellen presenterats officiellt på bilmässan i Genève. Den stora nyheten, utöver nya former, är det stora bagageutrymmet på 625 liter.

Nya Ceed Sportswagon visas just nu i Genève tillsammans med sitt syskon halvkombin Ceed som hade premiär tidigare i februari.

Som vi skrev i går är designskillnaderna till det yttre små mellan den två syskonen förutom det mest självklara – det vill säga Sportwagons kombibakdel. Jämfört med föregående Sportswagon har nya, tredje generationen, fått ett 115 millimeter längre överhäng bak. Det gör att den kan lasta 72 liter mer än andra generationen och 205 liter mer än nya halvkombin.

Totalt sväljer Ceed Sportswagon 625 liter (VDA). Det är 20 liter mer än exempelvis Volkswagen Golf Sportscombi och 15 liter mer än Skoda Octavia Combi, och dessutom men 55 liter mer är BMW 5-serie Touring och 65 liter mer än Volvo V90 som kamperar i segmentet ovanför.

Observera att Kia från början meddelade att nya Ceed Sportswagon rymmer 600 liter, en siffra som sedan reviderats till ovan nämnda 625 liter.

För att underlätta lastning och avlastning har insteget till bagageutrymmet sänkts i nya Ceed Sportswagon. Sätesraden bak är fördelad 40:20:40. Sätena går att fälla hela vägen ner så att lastytan blir plan.

Under golvet i bagageutrymmet finns ytterligare ett litet förvaringsfack med bland annat en väskkrok och insynsskydd.

Som tillval finns automatisk bagagelucka som öppnar sig när nyckeln kommer nära, bra om man exempelvis bär på tunga kassar. Säkerhetsnät (som sätts mellan kupén och bagageutrymmet), ett mindre nät för små saker och rails för bagageutrymmet är också tillval.

Takrails är däremot standard på Ceed Sportswagon.

Mått

Bakom det större bagageutrymmet ligger Kias K2-plattform som Ceed Sportswagon bygger på. Den nya kombimodellen har vuxit på flera ledder. På längden mäter nya Ceed SW numera 460 centimeter (plus 9,5 centimeter jämfört med föregångaren) och 180 centimeter på bredden (plus två centimeter). Höjden däremot har minskat med två centimeter till 146,5 centimeter.

Hjulbasen är den samma som på gamla modellen det vill säga 265 centimeter.

Kia säger att att nya Ceed SW ska framstå som mer sportig och stabil än föregående modell.

Interiör

På insidan ärver Sportswagon teknik från vanliga Ceed med halvkombikaross. Instrumentbrädan har en övre och en undre ”våning” där den övre innehåller bland annat en infotainmentskärm. Standardmåttet på skärmen är fem tum, men sju och åtta tum finns som tillval. Väljer man det största alternativet följer navigation från TomTom med på köpet.

På den undre våningen av instrumentbrädan finns knappar och reglage för värme, ventilation och stereoanläggning.

Mittkonsolen är aningen lutad mot föraren för att lättare kunna användas under färd.

Huvudutrymmet fram mäter 98,7 centimeter och bak sitter passagerarna 1,5 centimeter lägre ner än tidigare, vilket enligt Kia ska ge bättre benutrymme.

Tyvärr har inte Kia släppt några bilder på interiören. De får vi helt enkelt vänta på.

Motorer

Motormässigt så erbjuds Kia Ceed Sportswagon vid lansering med samma alternativ som syskonet Ceed. Det vill säga två bensinmotorer och en diesel. Den minsta bensinmotorn är en turbomatad 1,0-litersmotor (T-GDi) på 120 hästkrafter, den större är på 1,4 liter (T-GDi), har också turbo, och utvecklar 140 hästkafter. En 1,4-liters Mpi-motor med 100 hästkrafter erbjuds också.

Båda bensinmotorerna är utrustade med partikelfilter.

Dieselalternativet som erbjuds till Ceed Sportswagon är Kias nya U3-diesel – framtagen för att klara Euro 6-målen. Motorn är en 1,6-liters CRDi-diesel och har något som Kia kallar "Selective Catalytic Reduction" som ska sänka partikelutsläppen. Motorn går att få med antingen 115 eller 136 hästkrafter. Vridmomentet anges till 280 newtonmeter.

Sexväxlade manuella lådor finns till alla motoralternativen. Den sjuväxlade DCT-dubbelkopplingslådan finns till 1,6-litersdieseln och 1,4-litersmotorerna.

Säkerhet

Kia Ceed Sportswagon är utrustad med sju krockkuddar som standard, och utöver dem finns en hel lista av säkerhetssystem att välja mellan. Av de som är standard för modellen kan nämnas avbländnings-assistent, aktiv filkörningsassistans, och främre kollisionsvarnare.

Kia Ceed är också första Kia-familj att utrustas med den autonoma funktionen Lane Following Assist som anses vara en level två-teknik. Lane Follow Assist känner av bilarna framför, samt mittlinjen, och ser till att fordonet hålelr sig i sin körfil. Systemet även gasar, bromsar och styr på egen hand och håller koll på avståndet till bilarna framför tack vare sensorer.

Övrigt

Nya Ceed Sportswagon kommer gå att få i elva olika kulörer och med tre olika fälgstorlekar: 15, 16 och 17 tum. Panoramatak finns också som tillval. Även ett speciellt Eco Pack går att välja till modellen vilket gör Sportswagon mer aerodynamisk.

Kia Ceed Sportswagon är utvecklad i Frankfurt, Tyskland men kommer även i fortsättningen att byggas i Žilina, Slovakien. Produktionen startar i augusti och Kia räknar med att försäljningen ska komma igång under fjärde kvartalet.

Vilka motoralternativ som kommer till Sverige, och vilket det svenska lanseringspriset blir, har inte presenterats ännu.