Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Forte ger en fingervisning om nya Cee’d

En ny generation Kia Forte på andra sidan Atlanten, det betyder att en ny generation Cee’d är på ingång. Så här ser amerikanska syskonet ut i sitt senaste utförande.

På tal om sedaner… (vi skrev ju om Toyota Avalon i går). Kia har också de en ny sedan som de visar upp på bilsalongen i Detroit, nämligen nya generationen Forte. Generation tre helt enkelt.

Kanske inte en så fängslande bil för oss som bor öster om världens näst största hav, men ändå en gnutta intressant i och med att den är amerikanernas motsvarighet till européernas Cee’d. Forte finns dessutom i bland annat Sydostasien där den går under namnet (Cerato) K3.

Nya Forte har fått mer utpräglade sedanformer än sin föregångare som nästan såg ut kunde misstas för att vara en halvkombi. Dessutom har huven fått en annan vinkel gentemot vindrutan, rutan är mer upprätt och tillsammans med huven bildar de båda inte längre en lång, nästan sammanhängande linje à la Toyota Prius generation två och tre.

Nosen påminner lite om märkets nya flaggskepp Stinger men grillen har en lite annorlunda form och strålkastarna är något helt annat. Den röda karosskulören på bilen vi ser här gör dessutom bilarna extra lika varandra. Forte även till viss del om det vi såg på Proceed Concept som visades i Frankfurt i höstas, en bil som då sades vara en form av förhandstitt på nya Cee’d.

Just fronten är hyfsat lik nya Cee’d som sägs ha sin världspremiär på bilsalongen i Genève i mars. Nya Cee’d har nämligen synts i Sydkorea helt utan maskering. Cee’ds grill har samma form som på Forte, men Cee’d-strålkastarna har en lite annan särprägel då de sträcker sig längre bak över framskärmarna. Frontens nedre parti är till stora delar väldigt lik i utförandet, men Forte har större yttre luftintag än nya Cee’d.

Bakdelen på nya Forte är betydligt tuffare än hos föregångaren. De helt nya bakljusen med mellanliggande ljusribba gör mycket, så även stötfångarpartiet med sina svarta partier där bland annat backljusen har placerats. Denna lösning hade föregångaren inte alls. Nya Cee’d ser ut att få något liknande, men de svarta partierna, som ska likna luftutsläpp, huserar inga backljus då de i stället tar plats i bakljusen (höll du rätt på ”k” och ”ck” där?).

Vad gäller insidan är det ett stort lyft. Den plastiga mittkonsolen hos föregångaren är väck, så även den lilla display som visade tiden med orange digitalsiffror uppe på instrumentbrädan. Och som på så många andra nya bilar har infotainmentskärmen hoppat ur sin mittkonsolsintegrerade placering och fått en fristående placering högre upp.

Nya Forte, som är 464 centimeter på längden (8,1 centimeter längre än föregångaren), utrustas med en 2,0-liters Atkinson-bensinmotor som ska vara snålare än föregångaren tack vare bland annat avgasåtercirkulation. Effekten på 149 hästkrafter från föregångarens motsvarande motor misstänks vara densamma i nya maskinen som kan paras ihop med antingen en sexväxlad manuell låda eller en IVT-låda. Nej, det är ingen värmepump från det kända Smålands-företaget utan IVT är Kias benämning på deras nyutvecklade CVT-låda som de menar är först ut i nya generationen av steglösa lådor. De har arbetat hårt med att få den att kännas mer som en konventionell låda med steg.