Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Optima officiell – fakta och bilder

Dagens Optima är inte ens fem år gammal, ändå visar Kia nu upp en ny generation på bilsalongen i New York. Svensk premiär senare i år, då i något annorlunda utförande.

Efter att Kia låtit oss tjuvkika ett par gånger är nu nya Optima officiellt presenterad i samband med öppningen av New Yorks bilsalong.

Utseendemässigt är nya Optima inte ett under av förändring. Kia har helt enkelt valt att behålla grunddragen hos utgående generation då den har varit omåttligt populär i framför allt Nordamerika. Optima är nämligen Kias bästsäljare i USA.

Fronten är omgjord med nya strålkastare och helt ny stötfångardel. Grillen ser i stora drag ut som tidigare men kromsargen har expanderat för att låta grillytan och strålkastarna bilda en gemensam enhet. Huven har ändrats försiktigt. Sidofönstrens profil följer samma mall som hos föregångaren men linjerna vid C- och D-stolparna har fått ett helt eget utseende.

Bakänden är helt ny från topp till tå och flankeras numera av mer utsträckta bakljus. Den diffusorliknande nederdelen av stötfångaren är helt ny.

Interiört har det hänt desto mer än vad det gjort på utsidan. Allt från dörrsidor till mittkonsol och instrumentbräda är nytt. Medan gamla Optima hade ett eget utseende på insidan har nya ett mer mainstream-utseende, eller mer europeiskt kanske man ska kalla det. Inte dumt alls. Lite Audi- och BMW-känsla över vissa detaljer.

Kia säger sig ha jobbat på materialvalen för att skapa en trevligare upplevelse i kupén. Dessutom har man lagt till nya säkerhetsfunktioner som utgående Optima inte hade. Bland annat finns nu autobroms som inte bara upptäcker hinder i form av andra motorfordon utan också cyklister och fotgängare.

Den bil som presenteras i New York är USA-versionen. Den ska byggas i Kias fabrik i just USA. När modellen kommer till Europa, däribland Sverige, senare i år får den vissa visuella förändringar. Bilen som vi får ta del av kommer att byggas i Sydkorea.

När nya Optima tar sig över hit blir det också med andra motorspecifikationer än de som uppvisas i ”Big Apple”. Där presenteras tre olika motorer, två motorer som hämtas från generationen som går i pension samt en ny maskin med mindre cylindervolym. De två äldre maskinerna är av GDI-typ på 2,4 liter respektive 2,0 liter. Sistnämnda med turbo. Dessa levererar 188 respektive 250 hästkrafter. Nya maskinen är på 1,6 liter och med extra tryck från ett turboaggregat nås 180 hästkrafter.

Sexstegade automatlådor är kopplade till de båda större motorerna medan lilla maskinen är kopplad till Kias nyutvecklade dubbelkopplingslåda med sju växlar som redan finns i Veloster.

Det bästa med nya Kia Optima är att en kombiversion à la läckra Sportspace sannolikt dyker upp på våra breddgrader. Om så inträffar kan Kia kanske ge de stora drakarna en match, exempelvis Mondeo och Passat.