Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Optima presenterad

Kia har visat sin nya K5 som när den kommer till Sverige och Europa kommer att heta Optima. Bilderna på nya K5 avslöjar att Kia gör som många andra i bilbranschen och bygger en helt ny grill.

Kia kallar sin nya grill för "Tiger Nose Evolution" och det nya är att strålkastare och grill är integrerade i en enda enhet. Kia satsar också på en betydligt tuffare design, kanske inspirerade av framgången för sin sportiga modell. Stinger.

Grillen har en tredimensionell design som ska likna designen på hajskinn. Ovanför vilar den skulpterade motorhuven och tillsammans med lyktorna ska fronten ge modellen K5 ett helt nytt utseende på vägen.

Bilen smalnar av lite mitt mellan hjulhusen och en tydlig skuldra förstärker intrycket av att det här är en lång fastback. Notera den kromade linjen utmed taket som förstärker och framhäver formen på taklinjen.

LÄS MER: Laddhybrid lönar sig – stor jämförelse med motsvarande bensinbilar

Nya K5 är 4 905 millimeter lång vilket är 50 millimeter längre än förra generationen K5/Optima. På bredden har bilen växt 25 millimeter till 1 860 millimeter. Hjulbasen har utökats till 2 850 millimeter medan taket har sänkts med 20 millimeter.

På bakluckan syns en nätt liten vingform och nya bakljus ska ge ett tuffare intryck även bakifrån. Den kromade taklinjen fortsätter runt bakluckan för att förena hela taket.

TEST: 12 kombibilar i tre storleksklasser

Nya Kia K5 ska börja säljas hemma i Sydkorea i december och vi hoppas att den nya snygga bilen kommer till Sverige och Europa så snabbt det bara går nästa år. Den har potential att bli storsäljare i Sverige, då under modellnamnet Optima.