Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110412-nya kia picanto
110412-nya kia picanto
110412-nya kia picanto
110412-nya kia picanto Foto: Andreas Lindlahr

Nya Kia Picanto – direktrapport från provkörningen

Det har kommit en ny Kia Picanto, snålare och med sportigare yttre än tidigare. Vi har provkört den.

PeO Kjellström, alltid på språng. Var är du nu och vad kör du för trevligt?

 – Utanför Barcelona, och det är nya Kia Picanto som är anledningen till det. 25 grader varmt, nästan för mycket tycker jag.

Det är en helt ny Picanto om jag har förstått det rätt?

– Absolut. Det är en helt annan bil än den första Picanton som presenterades 2004. Då en liten söt sak, nu riktigt skarpa linjer och ett utseende som borde locka även yngre kunder.

– Kia Picanto har blivit 60 millimeter längre än den föregående och mäter nu 3595 millimeter totalt. Även axelavståndet har ökat, med 15 millimeter. Det innebär först och främst att bagageutrymmet ökat med nästan en tredjedel och nu är på 200 liter. Vuxna kan sitta i baksätet, men det är alltjämt ingen favoritplats.

Hur är Kia Picanto att köra då?

– Ganska skoj tycker jag. Det är ju ingen sportbil men det går att gasa på rätt bra på landsvägarna. Chassit har förbättrats på flera punkter jämför med Hyundai i10 på vilken den baseras. Men bilar av den här typen passar förstås bäst i stadstrafik.

På motorsidan då?

– Ja, det är inga raketer. Den minsta är en trecylindrig enlitersmotor som ger 69 hästkrafter och 95 newtonmeter. Mysig karaktär och ljud, men stark är den inte. Alternativet är en fyra på 1,2 liter, 85 hästkrafter och 121 newtonmeter i vridmoment. Inget fartmonster den heller men betydligt snabbare även om det inte är högsta prioritet här. Toppfarten anges till 153 respektive 171 km/h. 0-100 km/h tar en evighet med minsta motorn, 14,4 sek, tre sekunder snabbare för 1,2-litersmaskinen.

Det går väl inte åt så mycket bränsle?

– Inte på papper i alla fall. 0,41 liter per mil för lilla motorn, 0,43 för den lite större. Båda klarar sig under 120 gram koldioxid per kilometer men verkligheten blir nog en annan. Motorerna får jobba hårt för att leverera.

När kommer de till Sverige? Priser?

– Femdörrarsversionen kommer i maj. Med minsta motorn är prislappen 109 900 kronor. Lägg till 15 000 kronor och du får den större motorn och mer utrustning. Kia Picanto kommer även med tre dörrar men inte förrän efter sommaren, den är inte prissatt.

Okej, tack för detta. Flyger du hem i morgon?

– Nej, ska på en annan provkörning i slutet av veckan så jag jobbar från fältet till dess.

Nice!

– Just det, det är dit jag ska.

Läs mer

Test och provkörningar