Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Picanto – på riktigt

Kia släpper nu de första riktiga bilderna på tredje generationen Kia Picanto. En modell som ska presenteras under Genèvesalongen i vår.

Jo, vi har tidigare visat bilder på kommande Picanto, men det var bara skisser som Kia släppte på modellen som är märkets vapen i A-segmentet.

Det vi ser är en bil som påminner om den Picanto som stått i bilhallen sedan 2011 om än med betydligt mer av attityd designmässigt. Formerna har vässats till och fronten domineras av den breda grillen och de högt uppdragna strålkastarna som vi känner från senare Kia-modeller. Även invändigt får nya Picanto mer moderna och utsträckta former.

Modernt och med friliggande pekskärm. Detta är Picanto i GT-utförande

Med de tidigare bilderna följde nästan ingen information alls förutom att bilen ska behålla sin kompakthet, erbjuda fler valmöjligheter och få ett lyft såväl tekniskt som säkerhetsmässigt. Med de nya bilderna får vi även veta att axelavståndet kommer att växa med 1,5 centimeter jämfört med dagens Picanto, vilket betyder ett avstånd på totalt 240 centimeter.

Överhängen blir mindre då totallängden på 360 centimeter behålls från dagens modell. Hjulen har alltså knuffats ut mot hörnen vilket, enligt Kia, ska ge bilen segmentledande innerutrymmen. Kia berättar också att nya Picanto gör debut under bilsalongen i Genève och kommer gå ut till försäljning under våren.

Nya Picanto är ritad i både Namyang, Sydkorea, och i Frankfurt, Tyskland.

Första generationen Picanto kom 2004 och delade teknik med succébilen Hyundai Atos. Det var emellertid inte Kias första småbil på den svenska marknaden, ni kanske minns Pride (som baserades på Mazda 121) som runt sekelskiftet slogs om att vara Sveriges billigaste bil.