Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia ProCeed – första bilden

Nya Ceed har nyligen lanserats och nu riktas strålkastarljuset mot den lite sportigare modellversionen ProCeed som bjuder på en överraskning.

På Genèvesalongen i våras var det världspremiär för nya Kia Ceed – även kombiversionen. Därefter har vi fått lära oss att tredje generationen av Kias populära modell i C-segmentet, som i Sverige kostar från 179 900 kronor, inte blir elbil, däremot att den kommer i ett mildhybridutförande och att den kan vara aktuell som laddhybrid.

Tidigare i somras var det Sverigepremiär för halvkombiversionen. Den rymligare kombivarianten når våra breddgrader först i oktober.

Samma månad som Sverigepremiären för kombin visas det tuffare Ceed-syskonet – nya ProCeed – upp på bilsalongen i Paris. Dock kommer den att ha smygpremiär under ett fristående event redan den 13 september, och därför bjuds vi redan nu på en första teaserbild.

Konceptbilen Kia ProCeed Concept från hösten 2017.Konceptbilen Kia ProCeed Concept från hösten 2017.Konceptbilen Kia ProCeed Concept från hösten 2017.
Konceptbilen Kia ProCeed Concept från hösten 2017.

Förutom att stavningen förenklats (i tidigare generation stavades modellnamnet pro_cee’d) har modellen genomgått en karossförvandling.

Minns du den graciösa konceptbil, ProCeed Concept, som Kia visade upp på Frankfurtsalongen förra hösten och som du ser på bilden ovan? Den sades då vara en förevisning av kommande ProCeed, och så är det också enligt koreanerna. Vi får lov att gå på deras ord eftersom bilden de har skickat ut i dag, den högst upp i denna artikel, inte avslöjar mycket mer än delar av bakluckan och bakljusrampen, som dessutom skiljer sig en del från konceptbilen.

Nya Kia Ceed Sportswagon.Nya Kia Ceed Sportswagon.Nya Kia Ceed Sportswagon.
Nya Kia Ceed Sportswagon.

Men Kia skriver att de har behållit shooting brake-utseendet och gett modellen, som har en femdörrarskaross, en kombibils praktiska egenskaper. Räkna dock inte med att den lastar riktigt så mycket som nya Ceed Sportswagon, det vill säga 600 liter.

Vidare skriver de att ProCeed är designad, utvecklad och konstruerad uteslutande för den europeiska marknaden samt att den kommer att skapa ett eget unikt segment. Det där sistnämnda kan förmodligen diskuteras eftersom Mercedes har CLA Shooting Brake, men tar vi med prislappen i beräkningarna blir det ändå på något vis ett eget segment.